Nedeljska ovsena kaša
Skoraj vsako nedeljo pri nas za zajtrk jemo ovseno kašo in ravno zaradi tega razloga sem današnji recept poimenovala nedeljska ovsena kaša. Vzame nekaj več časa, a je tudi vredna truda. Vsebuje več ali manj zdrave sestavine, vedno pa jo lahko tudi prilagodimo letnim časom. Ovseno kašo sem začela kuhati že lansko jesen, zato tudi vsebuje nekaj sestavin, ki spominjajo na ta letni čas, in sicer jabolka in cimet.
Sestavine za 3-4 osebe:
- 2 kavni skodelici ovsenih kosmičev
- 4 kavne skodelice mleka
- 2 kavni skodelici vode
- čajna žlička cimeta
- 3 žlice grškega jogurta
- 2 pretlačeni banani
- 1 veliko jabolko
- jagodičevje po izbiri
Priprava:
V posodo (s premazom proti prijemanju) stresemo ovsene kosmiče. Dodamo mleko, vodo in cimet. Dobro premešamo, pristavimo na kuhalno ploščo in na začetku izberemo maksimalno temperaturo. Počakamo, da vsebina zavre in vmes vedno malo premešamo, da se sestavine ne primejo na dno posode. Ko kosmiči zavrejo, zmanjšamo temperaturo kuhališča in še naprej kuhamo, dokler ne nastane srednje gosta zmes. Posodo odstavimo. Z vilico pretlačimo dve banani. Pretlačeni banani in grški jogurt vmešamo v kuhano ovseno kašo, nato pa vse skupaj porazdelimo v 3 ali 4 sklede za kosmiče. Jabolko narežemo na manjše koščke in jih razporedimo po vrhu ovsene kaše. Dodamo še jagodičevje po želji, kot so jagode, borovnice ali maline. Jagodičevje naj bo sveže, zamrznjeno v tem primeru odsvetujem. Nedeljska ovsena kaša je tako pripravljena.
Recept lahko preizkusite že to nedeljo. Če vas v prihodnjem tednu čakajo krompirjeve počitnice, je to odlična priložnost, da recept preizkusite tudi z otroci. Ker je ovsena kaša en izmed bolj zdravih obrokov, ki so primerni za zajtrk, lahko preizkusite tudi druge kombinacije.
Pa dober tek!