Organizacija doma

Otroška oblačila in shranjevanje

Danes želim na kratko predstaviti, kako shranjujem otroška oblačila, in sicer na primeru garderobne omare 4-letnega sina. Na obešalnikih za sedaj visijo le jakne in nekaj posebnih srajčk, ostala oblačila pa so vsa lepo pokončno shranjena v predalih, zato se bom osredotočila predvsem na to področje.

Že nekaj časa pri shranjevanju večine oblačil uporabljam metodo pokončnega shranjevanja. Če vsaj malo poznate osnovne trike Marie Kondo, potem veste o čem govorim. Tudi meni tak način pospravljanja ugaja, ker mi nudi boljšo izkoriščenost prostora in preglednost oblačil. Prav tako lahko tudi sama potrdim, da s takim shranjevanjem oblačil ne mečkamo.

Pripomočki

Pri shranjevanju v predalih lahko oblačila lepše pospravimo s pomočjo košar, škatel in razdelilnikov za predale. Niso pa ti pripomočki tudi vedno nujni. Ko v predalih shranjujemo enake skupine oblačil, ni potrebe po posebnem ločevanju. Če pa v predalu shranjujemo več manjših predmetov ali oblačil, ki bi jih lahko porazdelili v posebne podkategorije, potem bodo pripomočki ne le izboljšali preglednost in funkcionalnost, ampak tudi pripomogli lepšemu videzu, ki ga bomo želeli vzdrževati še naprej. V nadaljevanju bom na primeru omare 4-letnega sina predstavila, kdaj je smiselno uporabiti pripomočke.

Shranjevanje različnih (manjših) oblačil

Predali, košare in škatle so zelo primerni pripomočki za shranjevanje otroških oblačil. Sprva gre za manjša oblačila, ki jih težje pospravljamo eno na drugo na polici, nekatera pa so tako majhna, da se z lahkoto zgubijo ali pomešajo (na primer otroške nogavičke). Prav tako je smiselna uporaba škatel v predalih, kjer se nahaja več različnih podkategorij. V sinovi omari v enem od predalov shranjujem perilo, nogavičke, žabice in pižame. Za boljšo preglednost in organizacijo uporabljam škatle. Tako se oblačila ne pomešajo med seboj in vedno vem kaj je na voljo.

Shranjevanje majic

V predalu, v katerem shranjujem otroške majice, puloverje in flanela srajčke, ne uporabljam škatle ali košar. Priznam, da sem dolgo razmišljala o nakupu razdelilnikov za predale, nato pa ugotovila, da s pravilnim zlaganjem in pokončnim shranjevanjem razdelilnikov zares ne potrebujem. Kratke majice in majice z dolgimi rokavi se tudi ob odpiranju predala ne prevračajo, zato bi v tem primeru razdelilniki za predal ali škatle predstavljali nepotreben strošek.

Shranjevanje hlač

Pri shranjevanju hlač sem v večini uporabila enako metodo kot pri shranjevanju majic. Izjemo sem naredila le pri shranjevanju kratkih hlač, ki so svoje mesto vseeno našle v manjši košari na desni strani predala.

Od glave do pet

Na spodnji sliki želim prikazati zaporedje kategorij oblačil od glave do pet. Ne vem, če ta pristop uporablja še kdo, ampak vedno se mi je zdelo smiselno, da pri oblačenju začnemo s spodnjim perilom, nato izberemo zgornja oblačila in za tem spodnja oblačila, v tem primeru hlače. Iz tega razloga shranjujem oblačila v takem zaporedju tudi po predalih.

Označevanje

Ko so otroci še zelo majhni, ne poznajo črk in ne znajo brati. V tem obdobju besedno označevanje ni smiselno. Bolj smiselno je, da označujemo kategorije oblačil s slikovnimi oznakami. Takšno označevanje je dobrodošlo tudi pri označevanju omar in predalov z igračami. Tako otroci sami vedo, kje se nahaja posamezni predmet. Sama sem zato na predale garderobne omare prilepila motive različnih oblačil, kot so perilo, nogavičke, žabice, majice z dolgimi in kratkimi rokavi ter dolge in kratke hlače. V ta namen sem uporabila samolepilno folijo (ostanki črne samolepilne table za kredo). Motive sem zrisala in izrezala kar sama. Ko bodo otroci pričeli s spoznavanjem črk in besed (v bistvu jih starejši že kar nekaj pozna), bom poleg motivov dodala še besedne oznake in s tem spodbujala učenje. 

Objavo o shranjevanju otroških oblačil sem imela namen objaviti že v času krompirjevih počitnic. Želela sem motivirati starše, ki želijo urediti otroško omaro, ko imajo morda na voljo več prostega časa. Žal mi ni uspelo, ker je naš najmlajši zbolel in potreboval vso mojo pozornost. Morda pa vseeno najdete čas v prihajajočih dneh ali vikendu in se tudi sami lotite podviga.

Lep pozdrav,
Tadeja

 

Delimo ideje: