Organizacija doma

Urejeni digitalni dodatki

Digitalni dodatki in različni računalniški pripomočki so že dolgo predmet našega vsakdanjika. Poleg vsakega telefona potrebujemo polnilec in slušalke, poleg računalniške opreme pa so nepogrešljivi USB ključi in pomožen SSD. Vse te predmete pa lahko hitro založimo, zato je dobro, da vzpostavimo sistem shranjevanja, s katerim bomo prihranili čas in živce pri samem iskanju.

Priznati moram, da so digitalni dodatki eno izmed tistih področij, kateremu dolgo nisem posvetila časa in vzpostavila dober sistem shranjevanja. Večino predmetov sem pospravila kar v dve škatli, kakšni USB ključi pa so se stalno skrivali v manjših predalih moje torbice. Ko sem si končno vzela čas tudi za to področje, je vse potekalo dokaj hitro. Mislim, da je razlog predvsem to, da ne gre za osebne predmete. Pri neosebnih predmetih lahko namreč hitreje naredimo red in se znebimo tistih stvari, ki jih več ne potrebujemo.

Shranjevanje digitalnih dodatkov

USB ključi

Velikokrat se zgodi, da USB ključe zaradi njihove manjše velikosti založimo. Ko sčasoma ustvarimo večjo zbirko le-teh, ustvarimo tudi večjo zmedo pri iskanju pomembnih podatkov, ker med množico vseh USB ključev ne vemo kje se kaj nahaja. Pri nas so vsi USB ključi našli svoj dom v steklenem kozarcu. Mislim, da delitev USB ključev po posameznih škatlicah ni potrebna. Takšno shranjevanje bi nam lahko vzelo dragocen prostor. Pomembno je le, da vse dobro označimo, zato sem tudi sama posamezne USB ključe označila po imenu družinskega člana, dogodku ali oboje.

Škatle s posamičnimi razdelki

Najboljša rešitev za shranjevanje predmetov kot so manjši digitalni dodatki, so škatle s posamičnimi razdelki (imenovane tudi sortirne škatle). Po spletu in trgovinah sem iskala omenjene škatle. Žal do sedaj še nisem našla takšne, ki bi me navdušila ali pa bila v tistem trenutku na zalogi. Tako sem stvari dobesedno vzela v svoje roke – s tem mislim karton in škarje – ter razdelke naredila sama. Razdelke iz kartona sem še ovila z belo samolepilno folijo, ker je bele barve tudi škatla. 

Digitalni dodatki

Označevanje škatle z razdelki

Ker je označevanje pomemben del dobre organizacije doma, je priporočljiv tudi za predmete v notranjosti škatle z razdelki. Nekateri predmete seveda takoj prepoznamo, ko pa govorimo na primer o USB kablih, pa je teh že kar nekaj. V takih primerih so oznake zelo dobrodošle. 

Škatlo z razdelki sem označila tudi sama. Na notranjo stran razdelkov sem nalepila nalepke, na njih pa napisala nazive kablov (USB-C, micro USB) in ostalih digitalnih dodatkov, kot so razdelilci, SSD, slušalke in stare MP3 naprave.

Digitalni dodatki

Večina zgoraj prikazanih predmetov so dejansko rezerve s področja digitalnih dodatkov. Razdelilci in kabli v škatli z razdelki so namreč namenjeni za potovanja in podobno. V pisarniškem predelu stanovanja imamo vzpostavljeno doma narejeno polnilno postajo. Na tem mestu so zbrani trije različni kabli za polnjenje naših pametnih telefonov in brezžičnih Bluetooth slušalk, ki so redno v uporabi. Ampak več o tem v kakšni drugi objavi.

Ta organizacijski projekt res ni zahteven. Priporočam ga vsem, ki imate večkrat težave s prazno telefonsko baterijo, nakupovanjem ter kopičenjem novih odvečnih polnilcev, ločevanjem vsebin na napravah za shranjevanje podatkov in iskanjem drugih digitalnih dodatkov.

 

Delimo ideje: