Organizacija doma

Zabavna otroška dnevna rutina

Otroška dnevna rutina ne teče vedno gladko in to lahko potrdi vsak starš. Naj bo to jutranja ali večerna rutina, velikokrat ob preprostih opravilih in pripravi na dan ali počitek naletimo na izzive. Otroci so lahko utrujeni, tako ali drugače razdraženi, ali pa preprosto želijo uveljaviti svoj prav. Utrujeni smo lahko tudi starši in takrat je vse le še težje. Kar je odraslim samoumevno, otrokom morda ni in starši pogosto iščemo zabavne rešitve, ki bi motivirale otroke.

Sama sem oseba, ki piše sezname nalog, nato pa jih z velikim veseljem odkljuka, ko so opravljene. Ker sva s partnerjem velikokrat naletela na slabo voljo otrok pred odhodom v vrtec ali nočnim spanjem, sem želela vzpostaviti sistem, s katerim bi tudi otroka občutila zadovoljstvo ob opravljeni nalogi, tudi če gre za nekaj preprostega. 

otroška dnevna rutina
Seznam in magneti za otroke

Že mesece nazaj sem za otroka tedensko pripravila seznam opravil v obliki tabele in upala, da bo ta razpored dovolj velika motivacija, da pravočasno opravita bolj enostavne naloge. Vsak teden sem morala ustvariti novo tabelo, ker smo uspešno izpolnjene naloge označili z malimi nalepkami. A takšne tabele so časovno in materialno potratne, zato sem potrebovala drugačno rešitev. Če dobro pomislim, je bila prvotna tabela morda tudi prezahtevna.

Magneti za označevanje

Želela sem preprostejši sistem, ki bi še vedno vzpodbujal njuno samostojnost in pravočasno izvajanje nalog, ki tvorijo predvsem jutranjo in večerno rutino, a ne bi odvečno posegal v moj čas in ustvarjal nepotrebni odpad. Pred leti sem za naš hladilnik naredila magnete iz okrasnih gumbov. Včasih smo z njihovo pomočjo na hladilnik pritrjevali pomembnejša vabila ali prisrčne družinske spomine, danes pa jih uporabljamo predvsem za označevanje opravil, ki jim pravimo otroška dnevna rutina. Ker magnete lahko prestavljamo, potrebujemo le 1 seznam opravil za več mesecev.

otroška dnevna rutina
DIY magneti iz okrasnih gumbov

Seznam opravil za otroke

S pomočjo računalnika sem pripravila zelo kratek in razumljiv seznam opravil, kot so umivanje zob, oblačenje, tuširanje/kopanje,  pospravljanje igrač in branje knjige. Seznam sem okrasila z motivi, da jih lahko razume tudi najin mlajši sin. Ko bosta otroka potrebovala nove izzive, bom natisnila nov seznam.

otroška dnevna rutina
Seznam otroških opravil   

Za predšolske otroke lahko naredimo seznam jutranjih in večernih opravil. Kasneje, ko že obiskujejo šolo in pomagajo pri gospodinjskih opravilih, pa podoben seznam zapolnimo s šolskimi obveznostmi (npr. priprava šolske torbe za naslednji dan, šiljenje barvic) in preprostejšimi nalogami za skrb doma ( npr. pomoč pri pospravljanju posode, sesanju otroške sobe). 

 

Delimo ideje: