Organizacija doma

Priprave na začetek šolskega leta

Pred nami so še zadnji avgustovski dnevi in bliža se začetek šolskega leta. Letos bo starejši sin prvič prestopil šolski prag. Gre za en največjih mejnikov v odraščanju in posledično sem dom (predvsem otroško sobo) temu tudi prilagodila. Razmišljala sem, kam bo po prihodu odložil torbo, kam bo pospravil zvezke in knjige, kje bo pisal naloge, kako bodo po novem potekala naša jutra in podobno. Na podlagi tega sem zbrala nekaj nasvetov glede priprave šolskih potrebščin in organizacije doma za gladek prehod v prvo ali novo šolsko leto.

začetek šolskega leta
Priprave na začetek šolskega leta

Pregled in organizacija otroških oblačil in obutve

Pri pripravah na šolsko leto seveda prvo pomislimo na šolske potrebščine, a potrebno je misliti tudi na druge stvari. Temperature začnejo počasi upadati, noči in jutra postanejo opazno hladnejša. Oblačila, ki smo jih nosili v vročih poletnih dneh, zamenjamo za dolge hlače in lahke jakne.

Pred začetkom šole moramo pregledati in posodobiti otroška oblačila. Odstranimo (podarimo) tista, ki so jih že prerasli in poskrbimo za zadostno količino oblačil za prihajajočo jesen. Poleg osnovnih oblačil (hlače, majice, jaknice, puloverji, …) poskrbimo tudi za športna oblačila in obutev, ki jo bodo nosili v šoli pri športni vzgoji.

Priprave na začetek šolskega leta
Organizacija otroških oblačil za jesen

Zaloge šolskih potrebščin

Nisem zagovornik nakupovanja večjih zalog česarkoli, a šolske potrebščine so izjema. Poleg vseh naštetih potrebščin, ki so navedene na šolskem seznamu, potrebujemo kakšen dodaten set barvic, flomastre, svinčnike, minice, polnila za nalivno pero, lepilo in podobno. To so stvari, ki se hitro porabijo, občasno pa tudi izgubijo. Dobra stran teh predmetov je, da večina nima (kratkega) roka uporabe. Če omenjenih potrebščin otroci ne bodo uporabili letos, bodo zagotovo prišle prav naslednje leto. 

Mesto za šolsko torbo

Veliko šolarjev doma nima določenega mesta, kjer lahko odložijo svojo šolsko torbo. Torba se po prihodu domov običajno znajde v kotu otroške sobe ali celo v predsobi. Spodnji del torbe se vedno bolj uničuje in pobira umazanijo s tal. Če vsake toliko pristane še na postelji, umazanijo prenese na mesto, ki naj bi bilo čisto in urejeno za nočni počitek. Zaradi navedenih razlogov je zelo pomembno, da ustvarimo posebno mesto za šolsko torbo.

Če nam prostor to omogoča, ji namenimo polico ali večjo košaro ob pisalni mizi, če pa na voljo nimamo veliko prostora, pa lahko na rob mize ali na vrata kakšne nižje omare postavimo obešalno kljuko za vrata. Ta preprost organizacijski pripomoček omogoča, da torbo obesimo na določeno mesto in se tako izognemo skušnjavi, da bi jo postavili kar na tla.

Mesto za domače naloge in učenje

To je prostor, kjer lahko otroci naredijo svoje domače naloge, v bližini pa hranijo vse pripomočke, ki jih potrebujejo, da jih opravijo hitro in preprosto. Nekateri otroci imajo svojo sobo in za domače naloge uporabljajo svojo pisalno mizo. Spet drugi otroci prinesejo domačo nalogo kar za družinsko mizo v kuhinjo.

Ne glede na to, kje se nahaja mesto za domače naloge in učenje, mora le-to biti urejeno. V urejenem prostoru se lažje osredotočimo in razmišljamo. Če otrok uporablja svojo pisalno mizo, naj bo ta prazna in pospravljena.  Na mizo lahko postavi le predmete, ki jih uporablja vsak dan, kot so pisala, koledar in ura, vse druge potrebščine in pripomočki spadajo v predale in organizatorje. Če otrok nima svoje pisalne mize in nalogo opravlja za jedilno mizo v kuhinji in jedilnici, lahko za shranjevanje šolskih potrebščin uporabi omaro v bližini ali v ta namen preoblikuje kuhinjski voziček. Ideje za voziček na spletu vas bodo očarale.

Organizatorji za učno in ustvarjalno gradivo

Organizatorji, ki jih v prvi vrsti uporabljamo za shranjevanje revij, so primerni tudi za pospravljanje šolskih zvezkov in projektov. S takšnim shranjevanjem bolje izkoristimo prostor, ker predmete shranjujemo pokončno. Prav tako zagotavljajo večjo preglednost kot ležeči organizatorji. Če učno gradivo pospravimo v predale, lahko otroci hitreje pozabijo na šolske obveznosti. Ker pokončni organizatorji z vrha in s strani  zagotavljajo tudi hiter vpogled v vsebino, otroke vsake toliko spomnijo, kaj je še potrebno narediti za šolo. 

Pokončni organizatorji
Pokončni organizatorji za šolsko gradivo

Mesečni koledar na vidnem mestu

Mesečni koledar omogoča otroku in drugim članom družine spremljanje vseh pomembnejših šolskih obveznosti in popoldanskih dejavnosti. A zakaj prav mesečni koledar? Letni koledar je lahko nepregleden, tedenski pa je bolj primeren za višje razrede, ko imajo otroci več obveznosti v šoli. V naši otroški sobi sem oblikovala mesečni koledar kar na stenski tabli v otroški sobi. Že zdaj vem, da bomo dneve najbolj odštevali decembra in junija :)

Označevanje šolskih potrebščin in oblačil

Označevanje šolskih potrebščin je ključno, da otrok lažje prepozna svoje stvari. Poleg osnovnega  označevanja zvezkov, učbenikov, peresnice, torbe in šolskih copat moramo pri mlajših šolarjih označiti tudi ostale šolske potrebščine, kot so barvice, flomastri, ravnilo in škarje. Za naštete predmete so najboljše vodoodporne nalepke, za osebne predmete pa moramo biti bolj iznajdljivi.

Oblačila, obutev in stekleničko za vodo običajno označimo s flomastri, a ob tem moramo biti pazljivi. Permanentni markerji lahko pustijo neželene sledi, če jih nanesemo neposredno na oblačilo, oznake nekaterih pisal pa sčasoma zbledijo. Danes lahko kupimo posebne nalepke, ki jih z likalnikom nanesemo na oblačila in se izognemo naštetim nevšečnostim. Prav tako sem to poletje na spletu zasledila personalizirane štampiljke za označevanje otroških oblačil.

Uvajanja jutranje in večerne rutine

Otroška dnevna rutina ne teče vedno gladko in to lahko potrdi vsak starš. Naj bo to jutranja ali večerna rutina, velikokrat ob preprostih opravilih in pripravi na dan ali nočni počitek naletimo na izzive. Otroci so lahko utrujeni, tako ali drugače razdraženi, ali pa preprosto želijo uveljaviti svoj prav. Pri šolarjih moramo poskrbeti, da jutra potekajo nemoteno, nočni počitek pa nastopi ob primerni uri. Preprosta rešitev in motivator za uspešno dnevno rutino so kratki seznami nalog, ki jih otroci opravijo zjutraj in zvečer.

Kako lažje uvesti jutranjo in večerno rutino pri prvošolčkih lahko preberete v objavi Zabavna otroška dnevna rutina. Potrebovali boste le nekaj okrasnih magnetov in list papirja.

otroška rutina
Uvajanje otroške jutranje in večerne rutine

Ko nastopi začetek novega šolskega leta, otroci in starši doživljamo mešane občutke. Ne glede na to, kako občutimo ta prihajajoči čas, pa lahko prehod vsaj poenostavimo z naštetimi nasveti.

 

Delimo ideje: