ORGANIZACIJA DOMA

Kako organizirati otroške igrače v dnevni sobi

Otroške igrače v dnevni sobi predstavljajo dnevno realnost vsake družine. Tudi če otroška soba obsega največjo kvadraturo v našem domu, otroške igrače prej ali slej obiščejo tudi druge prostore. V preteklosti sem že pisala, kaj lahko naredimo, ko otroške igrače preplavijo dom. Danes predstavljam omaro, ki se nahaja v našem dnevnem prostoru in je namenjena le otroškim igračam. V njej shranjujemo družabne igre, sestavljanke in pripomočke za ustvarjanje.

Glavni razlogi, da določene igrače shranjujemo v dnevni sobi, so naslednji:

  • To so igrače, s katerimi se vedno igramo ali z njimi ustvarjamo za našo jedilno mizo.
  • Igrače po igri lahko takoj pospravimo na njihovo mesto, saj se omara nahaja ob jedilni mizi. Ko smo družabne igre in sestavljanke v preteklosti shranjevali v otroški sobi, smo potrebovali več časa, da smo jih pospravili na njihovo mesto. Opazila sem, da smo večkrat škatle odložili kar na tv omarico in nadaljevali z drugimi opravki.
  • Večkrat skupaj sedemo za mizo in ustvarjamo (zadnje čase so zelo aktualne hama perle) ali igramo družabne igre ter posledično skupaj preživimo več časa.
Otroške igrače v dnevni sobi
Prostor za otroške igrače v dnevni sobi

Kako organizirati družabne igre

Družabne igre lahko pospravimo pokončno, kot bi pospravljali knjige. Na tak način ustvarimo večjo preglednost in lažje izvlečemo tisto igro, ki jo želimo igrati. Takšno shranjevanje je primerno predvsem za družabne igre z debelejšo embalažo. Za družabne igre, ki so shranjene v tanjših škatlah, še vedno priporočam ležeče shranjevanje, ker s tem preprečimo njihovo prevračanje.

Otroške igrače v dnevni sobi
Pokončno pospravljene družabne igre

Za organizacijo manjših predmetov uporabimo košare

Večje predmete, kot so družabne igre, lahko vedno shranjujemo samostojno. Ko pa moramo organizirati manjše predmete, uporabimo košaro, zabojček ali škatlo. Tako namreč ustvarimo kategorijo za manjše sorodne predmete, omejimo njihovo širjenje med druge skupine in preprečimo širjenje nereda. Pri nas v košarah shranjujemo nekatere ustvarjalne pripomočke (hama perle) in manjše družabne igre, kot so karte, spomin, mini človek ne jezi se in podobno.

Sestavljanke (puzzle) razvrstimo po zahtevnosti

Sestavljanke shranjujemo po njihovi zahtevnosti, podobno kot na policah v trgovini. To pomeni, da jih razporedimo po letih, ki so navedene na škatlah. Pri nas prvo skupino tvorijo sestavljanke in puzzle za otroke stare 4+ let, drugo skupino pa tiste malo zahtevnejše od 6 let dalje. Tudi sestavljanke lahko organiziramo pokončno (kot družabne igre), če nam prostor to omogoča. Ker so nekatere škatle prevelike, pri nas sestavljanke še vedno zlagamo ležeče.

Otroške igrače v dnevni sobi
Shranjevanje sestavljank (puzzle)

Prosojni organizatorji za ustvarjalne pripomočke

Prosojni organizatorji so zelo primerni za shranjevanje otroških igrač, saj otrokom nudijo takojšnji vpogled v vsebino, pri organizaciji ustvarjalnih pripomočkov pa so nepogrešljivi. Že leta v preprostih prosojnih škatlah shranjujemo plastelin in modelčke za oblikovanje. Prav tako uporabljamo prosojen organizator za risalne potrebščine. Ta je v obliki kovčka in vsebuje 3 nadstropja z razdelki za razvrščanje predmetov. V njem shranjujemo vse barvice, flomastre, štampiljke in voščenke. 

Morda kdo od staršev še vedno meni, da z otroci pride nered, ki traja prvih 10 let. Sama trdno verjamem, da imamo lahko vedno lep dom – tudi ko postanemo starši. Potrebujemo le kakšno dodatno omaro z vrati. Obvezno z vrati :)

 

Delimo ideje: