ORGANIZACIJA DOMA

Ko otroške igrače preplavijo dom

Če ste sami starš, potem dobro veste, kako lahko otroške igrače zavladajo domu. Otrokom lahko uredimo popolno in funkcionalno otroško sobo z veliko prostora za shranjevanje, pa še vedno nekatere igrače pristanejo v dnevni sobi ali v drugih prostorih našega doma.

Moj nasvet je, da ne silite otroke v popolnost in omejevanje igre le na njihovo sobo. Sprejmite začasni nered in njihove igrače, a jim zato namenite poseben prostor – zaboj ali predal v skupnih prostorih, ki bo namenjen le temu.

Dnevna soba

Sama nisem pristaš omejevanja shranjevanja igrač le na otroško sobo ali igralnico. Pred leti, ko še nisem imela otrok, mi je bivša sodelavka opisala, kako njena hči kljub veliki otroški sobi najraje svoje igrače prinese v dnevni prostor, medtem ko z možem pripravljata kosilo, gledata televizijo ali bereta. Ne potrebuje njunega sodelovanja pri igri, rada pa je v njuni bližini. S to mislijo sem v 9. mesecu svoje prve nosečnosti pri mizarju naročila omaro za našo dnevno sobo, ki med drugim vsebuje tudi velik predal. Ta je namenjen le otroškim igračam.

Otroške igrače
Predal za otroške igrače

Predal meri 1 meter v dolžino, pol metra v globino in prav toliko v višino. Predal se je obnesel zelo dobro že od samega začetka. Ko je najin prvi sin uporabljal igralno blazino, sva jo zvečer lahko preprosto pospravila v predal. Igralno blazino sem že pred leti podarila naprej, a predal je še vedno namenjen otrokoma. Delno so v njem shranjene igrače za ustvarjanje in risanje s katerimi ustvarjamo skupaj (plastelin, barvice, voščenke,…), manjši del predala pa vedno pustimo prost, da zagotovimo prostor tistim igračam, ki trenutno krožijo iz sobe v sobo in zvečer potrebujejo začasno prenočišče (npr. avtomobili, figurice in podobno). Na tak način lahko dnevno sobo hitro pospravimo v času obiskov ali v večernem času, ko otroci že spijo.

Otroške igrače
Shranjevanje plastelina

Večje igrače v predalu shranjujemo posamično, manjše igrače pa v prozornih škatlah. Tako si olajšamo igro, ko na primer prenašamo plastelin ali barvice na mizo in zagotovimo večjo preglednost ter hitrejši izbor igrač, ko jih potrebujemo.

Balkon (terasa ali garaža)

Otroške igrače, s katerimi se otroci igrajo zunaj, je najbolje shranjevati na balkonu, terasi ali v garaži. To so predvsem igrače, kot so kanglice, lopatke, vozila za igro s peskom/mivko in vodo ter milni mehurčki. Včasih naštete igrače po zaključeni igri niso najbolj čiste ali suhe, zato jih ne želim hraniti v stanovanju. 

Otroške igrače
Klop s predalom za shranjevanje igrač

Klop s predalom oz. prostorom za shranjevanje na balkonu je primerno mesto za shranjevanje omenjenih igrač. V manjšem zaboju so shranjene vse kanglice, lopatke in lončki, prosto so shranjena večja vozila in zalivalke, milni mehurčki pa so razporejeni v manjših posodah.

Milni mehurčki
Shranjevanje milnih mehurčkov

Otroške igrače v kopalnici

Otrokom večerno rutino ob kopanju vsekakor polepšajo igračke za kopanje, žal pa le-te ne polepšajo naše kopalnice. Če teh igračk ni preveč, jih lahko ukrotimo tako, da jih shranimo v vrečko za pranje perila in jo obesimo na kljuko za brisače. Mreža vrečke prav tako omogoča nadaljnjo sušenje tistih igračk, ki smo jih pospravili še mokre.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadeja l Preprosto in lepo (@preprostoinlepo.si)

 

Kot sem že omenila, nisem pristaš shranjevanja igrač le v otroški sobi. Preprosto se mi to ne zdi praktično. Prav tako bi morali ceniti trenutke, ko se otroci želijo igrati v naši bližini. Ta leta so minljiva in kaj kmalu jih bomo pogrešali.
  

Delimo ideje: