Organizacija doma

Organizacijski pripomočki, ki jih imate morda že doma

Danes predstavljam 5 predmetov, ki vam lahko služijo kot organizacijski pripomočki ob vaših prvih organizacijskih podvigih. Splet in družbena omrežja ponujajo veliko inspiracije, kako lepo urediti in organizirati dom. Nemalokrat se zgodi, da nas slike tako navdušijo, da se v prvem koraku odpravimo na lov za škatlami in košarami, še preden smo iz doma odpravili navlako. In to je velika napaka. Prvi korak v organizaciji doma je namreč čiščenje navlake in odpravljanje tistih predmetov, ki jih ne potrebujemo in nam več ne ugajajo. Ko to naredimo, imamo pregled nad predmeti, ki smo jih obdržali in lahko začnemo načrtovati kako le-te razvrstiti, da bomo ustvarili urejen dom. Pred nakupom škatel in košar, s katerimi bi zares radi dosegli najboljši rezultat in ustvarili popoln sistem shranjevanja, lahko za razvrščanje in shranjevanje uporabimo spodaj opisane predmete. Večino teh imamo že doma.

Darilne škatle in škatle za čevlje

Na 1. mestu se nahajajo večje darilne škatle in škatle za čevlje. Za tiste, ki poznate Marie Kondo, to zagotovo ni presenečenje. Takšne škatle so odlične za shranjevanje in razvrščanje oblačil. V škatlah lahko oblačila shranjujemo pokončno, prav tako lahko delujejo kot razdelilniki v predalih. Za shranjevanje seveda uporabimo le čiste škatle.

Škatla za čevlje
Škatla za čevlje kot organizacijski pripomoček

S pokrovi omenjenih škatel lahko pregledno organiziramo tudi pisarniški material in modne dodatke. Z različnimi pokrovi v predalih ali na večjih pladnjih ustvarimo razdelilnike, po njih pa razvrstimo predmete.

Manjše steklene sklede (ali posode) 

Na 2. mestu so posodice, ki jih več ne uporabljamo ali pa jih uporabljamo tako redko, da veliko bolje služijo kot pripomočki za organizacijo, kot pa posoda za serviranje. Sama že skoraj 10 let uporabljam steklene posodice kot razdelilnike za manjše predmete v predalih, prvotno pa so bile v bistvu namenjene serviranju omak. 

Posoda za shranjevanje
Manjše steklene sklede kot razdelilnik za shranjevanje drobnarij

Škatle od bonbonier

Kot 3. alternativo bi rada izpostavila (prozorne) embalaže bonbonier. Te so namreč odlične za shranjevanje pisarniškega in ustvarjalnega materiala. Njihov izgled spominja na prozorne razdelilnike, ki jih prodajajo v trgovinah in na spletu. Pred uporabo teh škatel moramo preveriti le ostrino njihovega roba, še posebej če z njimi želimo organizirati predmete, ki jih bodo uporabljali otroci.

Bonboniera škatla
Prozorna embalaža za organizacijo pisalnih in ustvarjalnih pripomočkov

Stekleni kozarci

Na 4. mestu se nahajajo stekleni kozarci. Pri steklenih kozarcih sprva pomislimo na shranjevanje hrane, a to ni edino področje, kjer si lahko pomagamo s steklenimi kozarci. V njih lahko shranjujemo tudi drobnarije, kot so pripomočki za ustvarjanje, šivalni pribor, modelčki za peko, v večjih kozarcih pa celo pralni prašek. V objavi Urejeni digitalni dodatki sem že omenila, da pri nas v steklenem kozarcu shranjujemo tudi USB ključke.

Stekleni kozarci
Stekleni kozarci za shranjevanje drobnarij

Uporaba steklenih kozarcev morda ni najbolj smotrna pri shranjevanju otroških predmetov zaradi nevarnosti ureznin v primeru razbitja.

Kljukice za perilo

Na 5. mestu so kljukice za obešanje perila. Z njimi lahko zapiramo vse odprte in na pol uporabljene vsebine vrečk prehranskih in drugih izdelkov. Prav tako jih lahko uporabljamo kot pripomoček pri označevanju tistih škatel in košar, na katere oznake ne moremo nalepiti ali napisati. 

Lesena kljukica
Lesena kljukica kot pripomoček za označevanje

Naštete predmete lahko uporabljamo kot prve organizacijske pripomočke, ker smo se odločili, da bomo počistili in uredili dom. Lahko jih uporabimo, ker želimo urediti svoj dom, hkrati pa prihraniti še kakšen evro. Lahko pa z njihovo ponovno uporabo prizanesemo tudi okolju.

 

Delimo ideje: