Organizacija doma

3 nepogrešljivi organizacijski pripomočki na našem hodniku

Organizacijski pripomočki na hodniku so nepogrešljiv del dobro organiziranega in urejenega doma, žal pa velikokrat zanemarimo prav ta del stanovanja ali hiše. Ker hodnik predstavlja vhodno in izhodno točko doma, bi morali razmisliti, kaj na tem mestu vsakodnevno potrebujemo in temu primerno organizirati prostor. Nedavno sem se lotila temeljitega pospravljanja in organizacije omare v hodniku, zato danes predstavljam 3 organizacijske pripomočke pri vhodnih vratih, brez katerih pri nas več ne moremo.

Izvlečna polica za čevlje

Ena najboljših odločitev pri opremljanju in načrtovanju omare v hodniku je bila izvlečna polica za čevlje. Naša omara je globoka kar 60 cm in shranjevanje čevljev na navadni polici bi lahko s stalnim premeščanjem predstavljalo vsakodnevno nezadovoljstvo in neurejenost. Če police za čevlje lahko izvlečemo, ustvarimo preglednost in se izognemo neredu. Njihova prednost je tudi v v dvojni višini, ki omogoča shranjevanje nizkih in visokih čevljev.

Omara za čevlje
Izvlečna polica za čevlje

Stojalo za dežnike

V omenjeni omari poleg drugih stvari shranjujemo tudi dežnike. Včasih sem dežnike preprosto obesila na del droga za obešanje oblačil. Sčasoma se je število dežnikov povečalo, nekateri pa niso imeli ustreznega ročaja za obešanje, zato sem jih kar prislonila v kot omare. Dežniki na drogu so začeli jemati preveč prostora, tisti brez ročajev pa so se podirali. Iskala sem primerno stojalo z razdelki, ki bi ga lahko postavila v omaro, a žal neuspešno. Za stojalo sem uporabila 2 koša, ki sta v bistvu namenjena shranjevanju vrečk. Koša sem prilepila na notranji rob omare in sedaj vse večje in otroške dežnike shranjujemo ločeno in bolj pregledno. Zaporedno postavljena koša sta sprostila tudi prostor na drogu za obešanje oblačil.

Stojalo za dežnike
Stojalo za dežnike

Zabojčka “podariti” in “vrniti”

V naši družini velikokrat krožijo kuhinjski pripomočki in posode za shranjevanje hrane. Občasno dobimo tudi kakšno sladico in takoj imamo opravka s “tupperware” posodo, ki ni naša. Večkrat sem to posodo prelagala po kuhinjskem pultu in čakala priložnost, da jo lahko vrnem. Če sem slučajno za posodo našla mesto v omari, je tam čakala več tednov.

Podobno se je dogajalo z drugimi predmeti. Prijateljica je na obisku pozabila sponko za lase. Takrat sem sponko pospravila v omaro s pripomočki za urejanje las in nanjo večkrat pozabila tudi sama. Če se prav spomnim, je trajalo kar nekaj mesecev, da sem jo vrnila.

Že nekaj časa sem želela doma ustvariti 2 manjši coni, ki bosta namenjeni predmetom, ki jih želimo podariti in tistim, ki jih moramo vrniti. Ko nam stvari več ne služijo ali ne pripadajo, moramo poskrbeti, da čimprej zapustijo naš dom. Zato je smiselno, da ob izhodu ustvarimo za to primerno mesto in tako sem storila tudi sama.

organizacijski pripomočki
Zabojčka “podariti” in “vrniti”

V zabojčku “podariti” zbiram predvsem oblačila, obutev in igrače, ki jih bomo v kratkem donirali, v zabojčku “vrniti” pa se nahajajo vsi predmeti, ki jih moramo vrniti pravim lastnikom. Ti predmeti tako gredo v njihove roke hitreje in ne jemljejo dragocenega prostora na našem kuhinjskem pultu. Vsakič, ko se odpravljam na obisk ali na kavo, preverim zabojček. Če se v njem nahaja predmet osebe, s katero sem dogovorjena, ga vzamem s seboj.

 

Delimo ideje: