ORGANIZACIJA DOMA

5 nasvetov Marie Kondo, ki ste jih morda spregledali

Danes je Marie Kondo eno izmed najbolj znanih imen na področju urejanja in pospravljanja doma. V več kot 15 letih sem prebrala kar nekaj knjig o organizaciji prostora in čiščenju navlake, lani pa sem prebrala tudi njeno knjigo Umetnost pospravljanja. Ko sem to poletje v roke ponovno vzela knjigo in na hitro pregledala svoje oznake, sem ugotovila, da sem med njenimi nasveti o tem, kako pospravimo enkrat za vselej, razvrščanju in kategorijah označila še nekaj takšnih, o katerih nisem zasledila veliko govora na spletu.

Našteti nasveti so morda nekoliko specifični ali celo filozofski, a prav vsi so me navdušili že med samim branjem. 3 nasvete sem začela upoštevati takoj, za 2 pa sem potrebovala nekaj časa, da sem jih vpeljala v svoj vsakdanjik in dom.

1. Degradiranje v oblačila za doma je prepovedano 

Včasih določena oblačila zadržimo z namenom, da jih bomo nosili doma. So še vedno v solidnem stanju, a vseeno jih ne bi nosili v javnosti. Dom mora predstavljati najpomembnejši kraj v našem življenju in doma bi se morali počutiti najbolje. Če pa doma nosimo oblačila, ki nam niso všeč, a jih nismo zavrgli zaradi kakršnekoli slabe vesti, lahko naše dobro počutje dejansko zmanjšamo. Enako velja za oblačila v katerih spimo. Velikokrat zadržimo kakšno reklamno majico XL velikosti, ki jo uporabimo za spanje. Po besedah Marie Kondo se ne bi smeli zadovoljiti z razvlečeno majico. Veliko lepše in bolje se lahko počutimo, če uporabljamo ujemajoče se sete pižam in spalne srajčke, ne glede na to ali imamo trenutno partnerja ali ne.

Sama sem ugotovila še naslednje – če zadržimo neko oblačilo z namenom, da ga bomo nosili le doma, obstaja velika verjetnost, da bomo ta izgovor uporabili še za 5, 15 ali celo 50 takšnih oblačil. To pa pomeni, da svoje garderobe nismo temeljito počistili.

2. Bodite spoštljivi do nogavic in hlačnih nogavic

Všeč mi je zamisel oz. filozofija Marie Kondo, ki pravi, da nogavice trdo delajo na naših nogah cel dan, zato si v predalu zaslužijo počitek. Na spletu danes najdemo veliko različnih nasvetov, kako zlagati nogavice. Nekateri načini so kar malce zahtevni, časovno potratni, in če pri zlaganju nogavic na koncu moramo potegniti še elastični del čez par nogavic, jih s tem dodatno obremenimo. Najboljši način za zlaganje nogavic je zlaganje po njihovi dolžini v pravokotnike in pokončno pospravljanje (kot pri majicah in hlačah). Ta način zlaganja nam ne vzame veliko časa, oblačil ne uničujemo in tako si lahko tudi nogavice spočijejo :)

Shranjevanje oblačil Marie Kondo
Pokončno shranjevanje nogavic

3. Opustite ločeno shranjevanje sezonskih oblačil

Si predstavljate, koliko časa bi spomladi in jeseni prihranili, če ne bi potrebovali menjave sezonskih oblačil? Včasih sem sezonska oblačila hranila v večjih škatlah s pokrovi in z vsako menjavo porabila še veliko časa za likanje, ker so se oblačila kljub previdnemu zlaganju vseeno zmečkala. Takšno shranjevanje sedaj v večini uporabljam le še za obutev, za oblačila pa uporabljam 2 trika, ki mi prihranita veliko časa pri “menjavi” sezonskih oblačil, ker zahtevata le nekaj minut mojega časa 2x na leto.

Prvi trik je shranjevanje sezonskih oblačil pokončno po škatlah. Ko pride pomlad, škatle z jesensko/zimsko garderobo prestavim na police zgornje omare, lahke pomladne in poletne kose oblačil pa prestavim v predal, da so vsako jutro na dosegu roke. Ko pride jesen, ponovim postopek.

Drugi trik je shranjevanje sezonskih oblačil v organizatorju z razdelki. Lahko jih uporabljamo na policah ali v predalih. V prvem razdelku organizatorja shranjujemo aktualna oblačila, da hitro lahko preletimo vsebino in izberemo iskano oblačilo. V drugem razdelku, ki se nahaja v ozadju predala ali police, shranjujemo oblačila za naslednji letni čas. Z menjavo sezone takšen organizator le obrnemo in v le nekaj sekundah smo zamenjali del sezonskih oblačil (video spodaj).

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tadeja l Preprosto in lepo (@preprostoinlepo.si)

4. Za shranjevanje torb je najprimernejša druga torba

Na začetku sem bila malce skeptična glede takšnega pospravljanja torbic, a sem ga čez nekaj časa vzela za svojega. Torbice shranjujemo namreč tako, da manjše pospravimo v večje. Na tak način večje torbe tudi ohranijo obliko.

Prostor, ki ga sedaj potrebujem za shranjevanje torbic, se je prepolovil. Sama imam v lasti res le 5 torbic, a zaradi takšnega shranjevanja lahko vse hranim v večji okrasni škatli s pokrovom poleg garderobne omare.

5. Vsak dan izpraznite vsebino torbice

Sem mamica in vsak dan svojo torbico nepričakovano napolnim z novimi predmeti, kot so papirčki, ovitki slamic, umetnine, ki jih ustvarijo otroci v vrtcu, parkirni listek najbližjega nakupovalnega centra, žvečilni gumi v robčku in podobno. Ker sedaj (skoraj) vsak dan izpraznim vsebino torbice, vse te malenkosti lahko takoj pospravim na svoje mesto ali v smeti. Tako ostanejo le še predmeti, kot so telefon, pisalo, dokumenti, ključi in denarnica, ki so stalni spremljevalci na poti. Zaradi možne menjave torbe je dobro, da vsem tem predmetom določimo svoje mesto. Tako bomo naslednje jutro novo torbico napolnili z vsemi navedenimi predmeti, ki jih potrebujemo čez dan.

 

Delimo ideje: