ORGANIZACIJA DOMA

Dobre navade in vzdrževanje reda

Nedavno sem brala, da je vzdrževanje reda v notranjih prostorih kot skrb za lep vrt. Eno izmed osnovnih opravil pri vzdrževanju zdravega in lepega vrta je odstranjevanje plevela, v prenesenem smislu pa v notranjih prostorih plevel predstavlja navlaka. Čiščenje navlake oz. nereda ni enkraten proces. Seveda je na začetku potrebna popolna prevetritev doma, a za dolgoročno vzdrževanje reda moramo poskrbeti, da se navlaka več ne vrne. Zato moramo spremeniti tudi nekaj svojih navad.

Planiranje

Ob navalu vseh obveznosti z lahkoto pozabimo na kakšno opravilo. Sama sem naklonjena vodenju dnevnih in tedenskih seznamov. V primeru dolgih seznamov naloge označujem prioritetno s številkami. Na tak način ne spregledam malenkosti, največje zadovoljstvo pa prinaša tisti trenutek, ko lahko opravljeno nalogo odkljukam ali prečrtam.

Vodite krajši seznam opravil. Zavedite vse nujne opravke in določite termin izvedbe ali prioritetno lestvico. Prav tako redno izpolnjujte nakupovalni seznam in ga hranite na primernem mestu, da ga ob naslednjem nakupu ne boste pozabili.

seznam nalog

Recite »NE« nepotrebnim nakupom

Včasih nas lahko premami kakšna akcija. Trije izdelki za ceno dveh, drugi izdelek po polovični ceni, itd. Če izdelka niste zavedli na svoj nakupovalni seznam, ga odmislite. Tako ne boste ustvarjali nepotrebnih zalog ali posledično celo zgubljali denar, ko se bo izdelek pokvaril.

Ne zahtevajte popolnosti

Perfekcionizem je lahko ovira pri organizaciji prostora in učinkovitem vzdrževanju reda. Gre za prepričanje, da potrebujete popolno košaro, ki bo oplemenitila shranjevanje nekega predmeta. Osebno lažje vzdržujem red, če imam stvari shranjene v lepo okrašenih in označenih škatlah, a tudi jaz se včasih znajdem pred dejstvom, da v danem trenutku lahko uporabim le navadno plastično posodo. Na prvem mestu je funkcionalnost. Z videzom se boste ukvarjali jutri.

Vsaka stvar ima svoje mesto

Ko vsaka stvar najde svoj dom, jo lahko vedno pospravimo na svoje mesto. Predmete brez doma velikokrat prestavljamo sem in tja po stanovanju ali hiši. Na njih lahko začnemo zbirati prah ali pa nalagati druge predmete, ki prav tako nimajo svojega mesta. S tem lahko ponovno zaženemo cikel kopičenja. Za vsak predmet ali skupino predmetov izberite primerno mesto (glede na velikost , funkcijo in lokacijo izvajanja nalog).

Kvaliteta nad kvantiteto

Vašo garderobno omaro naj polnijo le oblačila, ki jih ljubite in lahko uporabljate. Tako boste lahko začeli vaše jutro brez klišejske frustracije, da nimate kaj obleči. Uporabljajte tiste kozmetične izdelke, ki vam resnično ustrezajo. Ne kupujte novih tekočih pudrov, če ste idealnega že našli. Morda boste doživeli kratkotrajno zadovoljstvo ob nakupu novega, a ta lahko poleg drugih podobnih nakupov pusti dolgotrajne korenine v vaši kopalnici. Ne nagibajte se »količinskemu« zadovoljstvu.

Vstopna točka

Ustvarite mesto ali kotiček, kjer boste lahko odložili prihajajočo pošto. Pošto preglejte v določenem času, recimo v roku ene ure od prihoda. Odvrzite vso nepotrebno pošto, shranite položnice in račune v posebne mape in preglejte reklamne letake. Nemudoma odvrzite letake in ponudbe, ki vas ne zanimajo. Obdržite tiste , ki jih boste potrebovali ob planiranju naslednjega nakupa. Ko veljavnost teh letakov poteče, jih vrzite stran.

poštni predal

Izstopna točka

Občasno moramo poskrbeti, da nekatere stvari (pravočasno) zapustijo naš dom. To so morda knjige, ki jih moramo odnesti nazaj v knjižnico, morda DVD, ki ga moramo vrniti prijateljici. Za takšne stvari lahko ob izhodih vratih hranite manjšo košaro. Tako ne boste pozabili vrniti predmete v naprej določenem času.

Če ste ponovno nabrali nekaj stvari, ki jih lahko podarite naprej, postavite škatle ali vrečke pri vratih. Nikar jih ne nosite v klet ali skrivajte v omarah ali shrambi. Posledično še dolgo ne bodo zapustile vašega doma. Odnesite jih v naslednjih 3 dneh.

Obdobja čiščenja nereda

Z vsemi omenjenimi navadami lahko omejimo prihod novih ali nered obstoječih predmetov. Kljub temu moramo od časa do časa stvari pregledati, odstraniti nepotrebne predmete, spet druge pospraviti na pravo mesto. Osebno prevetrim garderobne omare, ko menjam sezonska oblačila, torej spomladi in jeseni. Prehranske izdelke pregledam vsaj dvakrat letno, ko čistim kuhinjske omare in hladilnik. Vsake toliko časa preverim starost revij in katalogov… Na splošno pa poskušam biti dosledna čez celo leto in nekatere stvari odstranim ali prestavim po sami uporabi.

Ne odlašajte!

Včasih odlašamo z nekaterimi opravili, ker so preprosto nadležna in neprijetna , a poleg tega tudi neizbežna. Ne odlašajte in se posvetite nalogi takoj, ko je to mogoče. Ne iščite izgovorov.

Uživajte v urejanju svojega doma in izkoristite njegov potencial v svoj prid. To je dejansko edino okolje, v katerem imate lahko resnično vpliv.

Delimo ideje: