Organizacija doma

Kako organizirati torbico, da bo vedno urejena

Obstaja nekaj preprostih trikov, kako organizirati torbico, da bo njena vsebina vedno urejena in pregledna. Če sami večkrat hitite in v torbici nervozno iščete ključe ali kak drug predmet, ker vmes na stran torbice odrivate stare račune in druge nepotrebne malenkosti, potem ne spreglejte današnjih nasvetov. 

Kako organizirati torbico
Kako organizirati torbico

Pregledamo vsebino torbice

Vse predmete, ki jih trenutno nosimo v torbici, zložimo na mizo. Tako si bomo zagotovili celoten pregled nad vsebino in ničesar ne bomo spregledali.

Odpravimo navlako

Velikokrat s seboj nosimo preveč stvari (mamice to še kako dobro vemo), zato moramo dobro razmisliti, kaj bo zapolnilo našo torbico in obremenjevalo naše roke ali rame čez dan. Sprva iz vsebine torbice odstranimo tisto, kar lahko vržemo v smeti, nato sledi pregled vseh ostalih predmetov. Kaj vse pravzaprav potrebujemo? To je odvisno od posameznika. Nekateri potrebujemo le osnove, kot so denarnica, telefon, ključi, očala in balzam za ustnice. Spet drugi lahko potrebujejo prenosne slušalke, kremo za roke, ličila ali celo tablico. Izbiramo preudarno in izločimo še predmete “za vsak primer”. Tudi takšni velikokrat po nepotrebnem jemljejo prostor.

Razvrstimo predmete

Predmete, za katere smo se odločili, da jih bomo pospravili nazaj v torbico, razvrstimo po skupinah. Denarnica, pametni telefon in etui s sončnimi očali predstavljajo vsak svojo kategorijo. Ličila, manjša digitalna oprema in druge malenkosti pa naj tvorijo svojo. Če teh ni veliko, lahko vse manjše predmete združimo v 1 skupino.

Ustvarimo mesto za manjše predmete

Manjši predmeti se zelo radi izgubijo v torbici, če jih pospravimo samostojno. Sorodne manjše predmete združimo in jih pospravimo v manjšo prosojno kozmetično torbico, ki zagotavlja večjo preglednost. Če imamo na voljo le neprosojne kozmetične torbice, lahko uporabimo tudi te, a preglednost bo v tem primeru manjša. Če s seboj nosimo le peščico manjših predmetov, lahko vse skupaj pospravimo v eno prosojno kozmetično torbico, prihranimo na prostoru in še vedno zagotovimo red.

Kako organizirati torbico
Organizator za manjše predmete

Pospravimo predmete v torbico

Ko smo ustvarili izbor tistih predmetov, ki jih res potrebujemo vsakodnevno v naši torbici, jih pospravimo. Če nam oblika torbice to omogoča, čim več stvari shranjujemo pokončno. Pokončno shranjevanje je bolj pregledno, ker predmete ne nalagamo enega na drugega. Pri shranjevanju izkoristimo tudi že vse manjše všite predalčke z zadrgami. Ti so zelo primerni za shranjevanje osebnih dokumentov in ključev.

Vzdrževanje reda

Najboljši nasvet glede vzdrževanja reda v torbici je podala Marie Kondo v svoji knjigi Umetnost pospravljanja. Svetuje, da torbico vsak dan po prihodu domov izpraznimo in odstranimo vse kar je nepotrebno. Tudi sama (skoraj) vsak dan izpraznim vsebino torbice. To pomeni, da različni papirčki in nepotrebni računi takoj romajo v smeti in naslednji dan ne povzročajo več dodatne zmede, ko moram v torbici kaj hitro poiskati.

 

Delimo ideje: