Dekoracija

Izrezovanje buč za noč čarovnic

Izrezovanje buč je eno najbolj priljubljenih opravil, ko čakamo na noč čarovnic. Je zabavna in ustvarjalna dejavnost, v katero lahko vključimo tudi otroke. Če so še premajhni za izrezovanje, lahko z rokami pomagajo pri odstranjevanju sredice in sami narišejo motive za izrez.

Če buče še niste izrezovali, sledite spodnjim navodilom. Izrezovanje je zelo preprosto. Če pa ste v izrezovanju že mojstri, pa na koncu objave preverite trike, kako izrezljano bučo ohraniti dlje časa.

Izrezovanje buč
Izrezovanje buč za noč čarovnic

Kako izrežemo bučo za noč čarovnic?

  1. S kartonom ali starim časopisom zaščitimo delovno površino.
  2. Izberemo bučo za izrezovanje. Buča ne sme biti poškodovana. Naj bo čim bolj okrogla.
  3. Z ostrim manjšim nožem poševno zarežemo v vrh buče in odrežemo okrogel predel s pecljem.
  4. Vrh buče odstranimo. Kasneje ga lahko uporabimo kot pokrov.
  5. Z rokami začnemo odstranjevati notranjost buče. Odstranimo vsa semena in čim več sredice.
  6. S pomočjo večje žlice odstranimo preostanek sredice. Prav tako odstranimo semena in mehko sredico zgornjega dela, ki smo ga izrezali.
  7. Preverimo, da je notranjost buče res čista.
  8. Z nepermanentnim pisalom narišemo vzorec, ki ga želimo izrezati.
  9. Z ostrim manjšim nožem izrežemo izris.
  10. Z mokro krpo obrišemo ostanke nepermanentnega pisala in izrezovanje buče je zaključeno.

Kako lahko izrezljana buča dom krasi dlje?

Kot vsako narezano sadje ali zelenjava tudi okrasna buča ni imuna na čas, prenizke ali previsoke temperature in organizme kot je plesen. Če želimo, da buča traja dlje časa kot le nekaj dni, jo lahko zaščitimo z določenimi sredstvi. Da plesen ne bi napadla našo skrbno izrezljano mojstrovino, lahko bučo za nekaj časa potopimo v mešanico belila in vode (v razmerju 1:10) ali pa jo popršimo kar z WD40. Ker omenjena pristopa nista niti malo prijazna naravi, sem se odločila, da bom letos bučo z vseh strani večkrat dobro popršila z mešanico jabolčnega kisa in vode (v razmerju 1:5). Upam, da bo buča ostala lepa do naslednjega tedna. V vseh primerih bučo obrišemo in dobro posušimo. Naravni načini morda bučo ne bodo zaščiti tako dolgo kot belilo ali WD40, a jih bomo po praznikih brez slabe vesti lahko zavrgli med organske odpadke.

Okrasne buče imajo najraje srednje temperature – nekje med 10 in 15 C. Dlje časa se bodo obdržale tudi, če bomo res temeljito odstranili vsa semena in sredico. Prav tako lahko navadne sveče segrevajo notranjost buč, zato je smotrno uporabiti male led svetilke, ki te težave ne bodo povzročale. Če buče osvetlimo z led svetilkami, lahko vrh buče tudi pokrijemo z zgornjim delom buče (pokrov s pecljem). Za navadne svečke to ni priporočljivo, da ne bi prišlo do neželenih dogodkov.

 

Delimo ideje: