Dekoracija

Okrasni jesenski venček iz lesenih kljukic

Danes koledarsko nastopa prvi jesenski dan v letošnjem letu, zato sem simbolično pripravila okrasni jesenski venček. Venček je sestavljen iz okrašenih lesenih kljukic, za okras pa sem uporabila lepilne trakove s toplimi jesenskimi motivi.

material za venček

Večino stvari, ki sem jih uporabila za venček, sem imela že doma:

  • karton večje škatle (ali lepenka),
  • navaden lepilni trak (selotejp),
  • 50 daljših lesenih kljukic,
  • okrasni lepilni trakovi z jesenskimi motivi in
  • volna.

Iz kartona sem izrezala večji krog in krožno izrezala še sredino. Za izrez krogov po navadi uporabim kar krožnike večje in manjše velikosti. Zareze naredim z olfa nožem neposredno ob njihovih robovih. Tako dobim lepšo obliko kroga, kot če bi uporabila šestilo in škarje.

Kartonski krog sem z vseh strani ovila z navadnim lepilnim trakom. S tem sem povečala nosilnost kartona in ga zaščitila pred vlago.

Če želite venček postaviti na vhodna vrata, je ta korak obvezen. Zaradi vlage lahko teža kljukic načne nosilnost kartona (lahko se strga). Z lepilnim trakom boste to preprečili in podaljšali trajnost venčka.

lesen kljukice washi

Največ časa mi je vzelo okraševanje 50-ih kljukic, ki sem jih oblepila z okrasnimi lepilnimi trakovi. Trakove sem dobro pritrdila na površino in zaključila ob stranicah kljukic (okrasila sem le eno stran kljukic), nato pa vse kljukice pripela na kartonski krog.

Kljukice lahko tudi razstavite na dva dela in jih tako porabite polovico manj. Če se odločite za takšno možnost, potem boste potrebovali še dobro lepilo, da boste lahko kljukice prilepili na krog. Osebno sem jih samo pripela. Ko venček ne bom več potrebovala, bom kljukice odpela in jih uporabila za kakšen drug projekt.

venček na steni2

Po navadi obešamo venčke na vrata, a naredite lahko izjemo in z njim okrasite tudi stene. Kljukice lahko pripnete v isti liniji in ustvarite enakomeren vzorec tako, kot na sliki zgoraj. Druga možnost je postavitev z zamikom (na spodnji sliki).

jesenski venček oblika

Obešanje venčka na vrata

Moj trik pri obešanju venčka na vrata je enojni obešalnik za vrata. Prvotno so ti namenjeni obešanju brisač, plaščev in torbic, jaz pa jih uporabljam tudi za venčke. Obesim jih na nasprotno stran vrat in na kavelj preprosto privežem vrvico venčka.

navratna kljuka za obešanje

Vrvico za obešanje venčka po navadi naredim iz volne. Tudi tokrat sem iz dveh različnih odtenkov volne spletla močnejšo vrv v obliki kite in jo privezala na vrh venčka. Uporabite lahko tudi daljši darilni trak v podobni barvi.

jesenski venček

Glede na vreme bi lahko o jesenskem vzdušju govorili že v mesecu avgustu. Nedvomno bom pogrešala poletje, a vsak letni čas ima svoj čar, zato jesen lepo pozdravljam s kombinacijo lesenih kljukic in jesenskimi odtenki okrasnih trakov v obliki venčka.

Lep jesenski pozdrav tudi vam :)

Delimo ideje: