DEKORACIJA

Steklena buča za noč čarovnic

Smo že na polovici oktobra in bližamo se krompirjevim počitnicam, prihaja pa tudi noč čarovnic. Morda boste nekateri jezni ob objavi in mnenja, da je to le še ena ameriška tržna afnarija. Dejansko pa »Halloween« ali »All Hallow’s Eve« pomeni Večer pred vsemi svetimi. Zgodovina tega ni nastala na Ameriških tleh, ampak sega celo v čase starih Keltov, korenine izdolbene buče ali t.i. Jackove svetilke (»Jack-o’-lantern« ) pa so Irske.

Pred leti sem prvič izrezala pravo bučo za noč čarovnic. Izgledala je res čudovito, vse do naslednjega večera, ko sem želela prižgati svečko. Ker nimam balkona, bučo nisem mogla postaviti na hladno in zanjo je v stanovanju postalo pretoplo. Ko sem odstranila vrhnji del s pecljem, sem opazila, da so se v buči naselile tiste penaste bele in zelene stvari – plesen. Buča je še isti večer odromala v smetnjak.steklene buče svečke

Po opisani lekciji sem se odločila, da bom letošnjo bučo ( ali kar dve) pripravila nekoliko drugače. Na preprost in hiter način sem prebarvala večje steklene kozarce, ter jih okrasila z vrvico naravne barve. Pri oblikovanju takšnih buč oz. svetilk sem se izognila tudi nadležnemu odstranjevanju sredice, vlaken in semen prave buče. Velik plus.

steklene buče vzorci

Na čiste steklene kozarce sem sprva nanesla črno barvo za steklo in z njo ustvarila motiv bolj prijazne buče, na nižji kozarec pa sem spisala napis »Boo«.

Počakala sem, da se je napis posušil (približno 5 ur), nato pa sem s čopičem začela nanašati prosojno oranžno barvo za steklo.

steklene buče pobarvane

Po nanosu oranžne barve sem počakala kar cel dan, da se je ta res dobro posušila. A oblikovanje steklene buče še ni bilo zaključeno. V zadnjem koraku sem okoli obarvanega kozarca ovila naravno vrvico.

steklene buče priprava vrvic

3 enako dolge vrvice sem zavezala na sredini. Vozel vrvic sem z lepilnim trakom začasno pritrdila na dno kozarca.

steklene buče priprava vrvic 2

Vrvico sem z lepilnim trakom prilepila tudi ob rob kozarca in jih vse skupaj spela s kljukico. Tako so trakovi ostali na svojem mestu. Pod navojnim delom kozarca sem ovila še eno daljšo vrvico in posamične stranske vrvice tesno privezala ob ovojni del. Odstranila sem vse lepilne trakove, ki so mi začasno služili pri uravnavanju vrvice, nato pa začela ob navojnem delu kozarca ovijati preostanek daljše vrvice.

steklene buče final

Na koncu sem zavezala še ta zadnji del vrvice in ob straneh s škarjicami odrezala preostanke stranskih vrvic.

Sedaj bom lahko večkrat prižigala svečke in z lanternami odganjala zle duhove :)

Delimo ideje:

2 komentarja

    • Tadeja

      Uporabila sem vitrail barvo znamke Pebeo, odtenek orange. Dobijo se v trgovinah za ustvarjanje. Odtenek morda na začetku izgleda bolj temne barve. Ko se na kozarcu posuši, barva postane svetlejša.