Dekoracija,  Organizacija doma

Prenosna škatla

Nedavno sem se lotila prav posebnega oblikovanja škatle. Škatla je namenjena prenašanju različnih predmetov, kot so šolske potrebščine, različne barvice, voščenke in kup drugih stvari. Z ločenimi predali lažje sortiramo predmete, za dodatno ločevanje pa lahko dodamo tudi druge manjše posode in škatlice.

V svoji t.i. prenosni škatli shranjujem vse pripomočke za nego nohtov. Včasih sem jih shranjevala v različnih torbicah, košarah, kozarcih… Ko sem potrebovala manikuro, sem iskala te stvari na različnih koncih, vsako posebej nosila na skupno mesto in včasih celo kaj pozabila. Zato sem ustvarila prenosno škatlo, ki mi omogoča hranjenje vseh potrebnih stvari za nego nohtov na enem mestu.

škatla za nego nohtov

Za oblikovanje te škatle sem uporabila naslednje pripomočke in material:

 • kartonska škatla za čevlje,
 • 2 različna motiva darilnega papirja,
 • škarje,
 • olfa nož,
 • ravnilo,
 • lepilni trak,
 • obojestranski lepilni trak.

navodila prenosna škatla

 1. Prvo sem izbrala primerno kartonsko škatlo za čevlje.
 2. Spodnji del škatle sem na sredini prerezala in na obeh stranicah enakomerno odrezala robove kartona tako, da sem oblikovala črko V. Pomagala sem si z ravnilom in olfa nožem.
 3. Škatlo sem po sredini prepognila in s tem ustvarila motiv hiške (z manjkajočima stranicama).
 4. Po sredini hiške sem naredila zarez in ustvarila dva posamezna kosa. V vsak kos sem na enakem mestu izrezala odprtino, ki bo služila kot ročaj prenosne škatle.
 5. Pokrov škatle sem uporabila za zapolnjevanje manjkajočih stranic prenosne škatle. Za višino sem vzela mero manjkajoče stranice.
 6. Izrezan del pokrova sem zarezala po kotih, prepognila stranice in odstranila kartonski del (le po stranicah). Tako je ostal le papirnati del, ki sem ga prilepila na dno in obe strani izrezane hiške.
 7. Notranjost škatel sem oblepila z okrasnim papirjem. Natančno sem zapolnila vse kote. Po sredini odprtine za ročaj sem naredila zarez in na drugi strani zalepila papir.
 8. Oba dela z okrašeno notranjostjo sem zalepila skupaj in ponovno dobila motiv hiške.
 9. Zunanjost hiške sem oblekla z drugačnim motivom kot notranjost. Pri projektu sem uporabila večji kos darilnega papirja in ga na začetku prilepila na dno škatle, nadaljevala po daljših stranicah in nato krajših. Pozornost moramo nameniti tudi zavihkom stranic. Te sem natančno izmerila in zalepila proti notranjosti škatle. Na koncu sem prilepila še nekaj darilnega papirja na sam vrh škatle (nad ročajem).

škatla9

Pri takšnih projektih veliko raje uporabljam obojestranski lepilni trak kot lepilo. Lepilo včasih zmoči papir in končni rezultat ni tako lep. Z obojestranskim lepilnim trakom tudi najlažje zalepimo zaključne robove (9. korak). Z natančnostjo in primernim lepilom lahko prenosno škatlo oblečete tudi s pisanimi tkaninami.

prenosna škatla final

Označevanje lakov za nohte

Laki za nohte, ki jih shranjujem v škatli, so postavljeni pokončno. Vidnost barve je tako slabša. Če imate sami veliko zbirko barvnih lakov, lahko zmešnjavo odpravite s preprostim trikom. Na gladko stran lepilnega traku nanesite barve lakov in počakajte, da se posušijo. Nato izrežite manjše vzorce in jih prilepite na pokrovčke lakov.

označevanje lakov

Vsi pripomočki za nego nohtov (pilica, škarjice, odstranjevalec laka, robčki) so shranjeni v prvi polovici škatle. V drugi polovici so shranjene okrasne nalepke in barvni laki, v posebnem manjšem predalu pa nadlaki in laki za utrjevanje nohtov.

shranjevanje lakov

Ko je projekt uspešno zaključen, težko verjamemo, da je to včasih bila le škatla za čevlje. Če ste v zgornjih besedah in slikah našli navdih, vam želim veselo ustvarjanje.

Delimo ideje:

2 komentarja