Dekoracija

Slika je vredna tisoč besed

Verjamem, da je že marsikdo slišal ta izraz, ki sega kar nekaj sto let v preteklost. Koliko pa so naše slike vredne danes? S prihodom digitalnih fotoaparatov in mobilnih telefonov, ki s svojo tehnologijo prekašajo celo nekatere enostavnejše digitalne fotoaparate, slikamo naše najljubše osebe in dogodke kar dnevno. Nekoč smo delali posebne posnetke ob rojstnodnevnih zabavah, dopustih in podobnih dogodkih in ob koncu napolnjenega filma odnesli razviti slike. Po slabem tednu smo lahko slike z negativi prevzeli in jih pospravili v album. Dandanes naše slike polnijo družbena omrežja, ozadja naših mobilnih telefonov ter prenosnikov, večina pa konča svojo pot v računalniških mapah ali na drugih zunanjih pomnilnikih.

Včasih se mi zdi, da zaradi številčnih fotografij in posnetkov današnji slikovni spomini zgubljajo na pomenu. Nekateri prijatelji so mi celo priznali, da še vedno nimajo urejenih poročnih albumov, bližajo pa se 10. obletnici. Njihov sin bo jeseni postal prvošolček, a kljub temu še vedno nima urejenega svojega prvega albuma. Sama sem zadnji album polnila leta 2006, zato na tem področju tudi jaz nisem perla, lahko pa se pohvalim z drugačno navado in to je razstavljanje slik po stanovanju.

polica za slike

Polica za razstavljanje slik

Vedno sem želela ustvariti posebno steno s slikami svojih najbližjih. Slike so ena izmed tistih drobnih stvari, ki ustvarjajo vzdušje v našem domu. V dnevnem prostoru sem imela veliko steno nad omaricami, ki naj bi bila idealna za razstavljanje najlepših zabeleženih trenutkov. Kot sem omenila, naj bi bila… Ta stena ima namreč dva moteča faktorja. Na levi strani so to električna stikala in kabli, proti desni pa domofon. Kakorkoli sem želela postaviti slike ali celo zamenjati okvirje, nikakor nisem mogla prilagoditi razporeditve in velikosti tem pomembnim oviram.

Tako sem iskala druge možnosti razstavljanja fotografij in slik in naletela na posebne police v spletni trgovini IKEE. IKEA sicer ponuja takšne police v dveh barvah in različnih velikostih, a tudi dolžine teh niso ustrezale. Preostalo mi je le še to, da se projekta lotim kar sama. Ko pravim sama, mislim še na par moških rok poleg. Pri takšnih zadevah vedno poprosim za nasvet očeta. V specializirani trgovini sem kupila dve nosilni konzoli in les za polico.

nosilna konzola

Izbrala sem nastavljive konzole, ki se prilagajajo debelini lesa, večji del montaže pa je opravil moj oče (vrtanje lukenj in pritrditev konzol na steno).

polica leseni del

Za polico sem izbrala dve daljši leseni letvi. Letvi sem pobarvala z belo barvo. Ko sta se posušili, sem jih z žebljički pritrdila skupaj tako, da sem ustvarila varnostno stranico. Polico sem pristavila k steni in s konzolami privila leseni del.

polica na steni

Če želite tudi sami narediti takšno polico, pazite na samo širino. Širina police je pomembna zaradi višine okvirjev. Okvirji na sliki ne presegajo višine 30 cm, širina police pa je 10 cm. Mere so pomembne zaradi naklona okvirjev. Tako slike ostanejo na svojem mestu ob nezaželenih tresljajih.

Za celoten projekt (polica, konzole in malo barve za les) sem porabila borih 11€. Zaradi takšnih rešitev se vedno bolj nagibam projektom tipa »naredi sam«.

Delimo ideje: