RECEPTI

Bučkin pomfrit iz pečice

Ker prihaja obdobje bučnih jedi, danes delim recept za bučkin pomfrit iz pečice. Lahko ga pripravimo kot prigrizek ali prilogo, privoščimo pa si ga lahko brez slabe vesti. V primerjavi z ocvrtim krompirčkom vsekakor zaužijemo manj maščob, ker bučkin pomfrit spečemo v pečici. Prav tako buče (maslene) vsebujejo skoraj polovico manj kalorij kot krompir.

Bučkin pomfrit
Bučkin pomfrit iz pečice

Sestavine:

  • maslena buča
  • žlica jedilnega koruznega škroba (po želji)
  • 3 žlice deviškega olivnega olja
  • sol
  • poper
  • sladka rdeča paprika 
  • česen v prahu
  • muškatni orešček

Priprava:

Masleno bučo olupimo, razpolovimo in s pomočjo žlice odstranimo mehko sredico s peškami. Meso buče narežemo na palčke (debelina med 1 in 1,5 cm) in jih postavimo v večjo skledo. Dodamo žlico jedilnega škroba in s čistimi rokami sestavini dobro premešamo, da škrob enakomerno porazdelimo po palčkah. Ta korak lahko po želji izpustimo, a koruzni škrob omogoča, da se preostale sestavine lepo oprimejo bučkinih palčk. V skledo dodamo še olivno olje, nato pa potresemo z naslednjimi začimbami: sol, poper, sladka rdeča paprika, česen v prahu in muškatni orešček. Ponovno vse dobro premešamo z rokami. Segrejemo pečico na 200°C (obojestranski program), nato pa začinjene bučkine palčke porazdelimo po pekaču (s površino proti prijemanju). Pekač postavimo v pečico in pečemo cca 12-15 minut, nato pa pekač vzamemo iz pečice in bučkin pomfrit obrnemo. Pečemo naslednjih 12-15 minut, nato pekač ponovno vzamemo iz pečice in vsebino ponovno obrnemo. Pekač postavimo nazaj v pečico, znižamo temperaturo na 175°C, program pečice pa nastavimo na ventilator. Bučkin pomfrit tako pečemo še 2-5 minut in ga vzamemo iz pečice, ko je lepo zapečen. Bučkin pomfrit prestavimo iz pekača na papirnate kuhinjske brisačke, da odstranimo odvečno maščobo. Postrežemo kot prilogo ali prigrizek s poljubno omako. Sama pripravim preprosto omako iz grškega jogurta, mletega česna in drobnjaka.

Če imate radi jedi iz buč, ne spreglejte recepta za bučno sladico. Je prava jesenska poslastica.

 

Delimo ideje: