Dekoracija

Jesenske dekoracije na balkonu

Jesenske dekoracije pričarajo toplo udobje doma, ko se bližamo hladnejšim dnem. Da v dom vnesemo nekaj jesenskega navdiha in čudovite tople barve, ne potrebujemo veliko. Že z nevtralnimi odtenki in oranžnimi toni lahko ustvarimo ambient, ki nas na nek način objame že ob vstopu v sam prostor. Ker sama nisem navdušena nad shranjevanjem večjih zalog sezonsko obarvanih okraskov, se rada poslužujem dekoracij, ki jih lahko uporabim tudi v drugih letnih časih, v različnih prostorih, ali celo kasneje v loncu ali na tortnem pladnju :)

Letošnjo pomlad sem osvežila naš balkon in določene stvari spremenila tako, da ga lahko v nekaj minutah prilagodim letnemu času z le nekaj preprostimi spremembami. Tokrat predstavljam balkon z jesenskimi dekoracijami.

Okrasne blazine

Okrasne blazine so univerzalna dekoracija, uporabimo pa jih lahko skoraj v vsakem prostoru. Z menjavo prevlek lahko prav v vsako sobo vnesemo praznični navdih ali lastnosti posamičnega letnega časa že samo s pravo barvo. Če prostor ni velik (kot naš balkon), zadostuje že 1 okrasna blazina temnejšega odtenka oranžne barve v kombinaciji z nevtralnimi toni, da si pričaramo jesensko vzdušje.

Jesenske dekoracije
Jesenski odtenki na balkonu

Pokrivala in deke

Ko pride jesen, ponovno sežemo za pregrinjali in dekami, ki nam bodo nudile občutek ugodja ob hladnejših večerih. Tako kot okrasne blazine, tudi pregrinjala v nevtralnih barvah lahko uporabljamo v različnih letnih časih, še posebej nekaj mesecev kasneje, ko pride zima. 

pokrivalo
Pokrivalo za hladnejše dni

Buče kot dekoracija

Najbolj znane jesenske dekoracije so zagotovo buče. Hokaido buče, buče maslenke in muškatne buče so danes na voljo že v večini trgovin s prehranskimi izdelki. Njihova prednost je v tem, da lahko sprva služijo kot dekoracije, nato pa jih pojemo. Hokaido buče so najbolj primerne za juhe in bučkin pire. Buče maslenke so še posebej dobre za pripravo pit in sladic zaradi njihovega okusa, ki spominja na lešnike. Muškatna buča naj bi bila primerna za vse našteto, pri okraševanju pa je dobrodošla predvsem zaradi svoje velikosti, ki lahko zapolni tudi dele večjih ali zunanjih prostorov.

buče
Buče kot dekor

Okrasne rastline

Rastline so nepogrešljiv del dekorja, jesen pa je poseben čas, ker poleg lončnic ali svežega cvetja lahko uporabimo tudi suho cvetje ali veje. Na našem balkonu okrasno okensko polkno dopolnjujeta dve lončnici. Izbrala sem rastline, ki uspevajo tudi pozimi, da bosta lončnici krasili prostor še naprej v prazničnem decembrskem času. 

Dekorativni napisi

Napise lahko z malo domišljije računalniško ustvarimo sami. Če imamo doma kakšen okvir za slike, ki je v tem trenutku prazen, ga lahko začasno zapolnimo z najljubšim napisom in brezplačno spletno fotografijo. Tako nimamo dodatnih stroškov z nakupom okvirjenih napisov v trgovinah, kasneje ne potrebujemo dodatnega prostora za shranjevanje dekoracij, ki nam služijo le dober mesec, prav tako jih naslednje leto preprosto zamenjamo z novimi napisi.

balkon
Jesenske dekoracije na balkonu

Če ste se pustili zavesti trenutnemu toplemu vremenu in pozabili na jesenske dekoracije, še vedno lahko dodate nekaj tovrstnega navdiha v svoj dom. Vpliv jeseni lahko vnesete v vaš dom brez večjih stroškov in pretiranega truda. Nekatere dekoracije ponuja narava (vejevje, kostanj), spet druge lahko najdete v vašem domu (svečke). Gre za miren prehod in obdobje ugodja pred prazničnim časom, ki nas čaka decembra :)

 

Delimo ideje: