Pečena jabolka z orehi
Pečena jabolka so odlična in res preprosta jed, še posebej pa se priležejo v jesenskem času. Pečena jabolka sem prvič pripravila v osnovni šoli, ko smo pri predmetu za gospodinjske vede kot najstniki vsake toliko preizkusili kakšno jed. Danes objavljam recept, po katerem jih pripravljam sama. Kombinacija jabolk, cimeta, orehov in medu je odlična v hladnejših dneh, najboljša pa so, ko še niso popolnoma ohlajena.
Sestavine (za 4 osebe):
- 4 srednje velika jabolka (npr. vrsta Gala)
- 80 g mletih orehov
- 2 žlici masla
- 2 žlici medu
- cimet v prahu
- malo masla za pekač
Priprava:
Jabolka operemo in osušimo. S pomočjo noža in manjše žličke odstranimo njihovo sredico z vrha pri peclju, dno pa pustimo zaprto. Z vrha jabolka do sredine z manjšim nožem 5x zarežemo v lupino. Tako bomo pri peki ustvarili čudovite razpoke v obliki zvezde. V manjši skledi dobro premešamo mlete orehe, maslo in med. Po želji lahko dodamo tudi nekaj cimeta v prahu. Z orehovo maso z manjšo žličko napolnimo jabolka. Dno manjšega pekača premažemo s tanko plastjo masla in nanj postavimo jabolka. Vrh jabolk potresemo s cimetom in pekač postavimo v pečico. Pečemo 20-25 minut na 180°C. Pekač z jabolki odstranimo iz pečice, jih nekoliko ohladimo, nato pa še topla (ne vroča) postrežemo.
Dober tek!