Organizacija doma

Zakaj je tudi organizacija doma skrb zase

Dandanes skrb zase ni več le trend ampak nuja, ki jo čuti vedno več ljudi. Vsak nov dan zapolni nov opravek, nova obveznost, nove odgovornosti. Dopolnjujemo naše sezname opravil, izpolnjujemo planerje, a preredko pod nujne opravke zapišemo branje knjige, sprehod v naravi, obisk savne,… Nekega dne sem sredi pisanja seznama zastala in opazila, da na seznam nikoli ne napišem “čas zase”. Vsekakor ob odkljukani nalogi začutim olajšanje, ampak to je le začasno zadovoljstvo, ker mi sedaj ena stvar manj visi nad glavo. Poskrbela sem za še en opravek … Kaj pa zase?

Ko sem se lani ponovno posvetila urejanju in organizaciji doma, sem se spraševala, zakaj mi to prinaša tako veselje. Smo nekateri takšni po naravi, drugi pa pač ne? Zakaj rada oblačila zlagam in pospravljam pokončno? Zakaj so me v preteklosti razveselile nove kolekcije oblačil v trgovinah, danes pa me bolj razveselijo nove škatle in košare za shranjevanje? Ugotovila sem, da z odpravljanjem navlake in organizacijo doma dejansko skrbim zase.

skrb zase
Organizacija doma kot skrb zase

Manj izgubljenega časa

Ko je enkrat vse na svojem mestu, dobro vemo kje stvari so. Ne zapravljamo časa z iskanjem, stvari ne delamo dvakrat in ne kupujemo stvari dvojno brez potrebe. Če iz garderobne omare odstranimo oblačila, ki jih več ne uporabljamo in lepo organiziramo tista, ki jih z veseljem nosimo, vsako jutro porabimo manj časa pri izbiranju oblačil. V dan ne zakorakamo s slabo voljo, ki smo jo ustvarili z enim izmed prvih jutranjih opravkov.

Manj stresa

Organiziran dom nam omogoča, da vsakodnevni opravki tečejo bolj gladko. To nam ne prihrani le čas, ampak manj hitimo in smo posledično bolj pomirjeni. Tudi domačih opravil se lotimo lažje, saj jih opravimo hitreje in z manj ovirami.

Več prostora, lepši ambient, boljša atmosfera

Z dobro organizacijo doma ustvarimo prostor v našem življenju, ki ga prej ni bilo. To ni le fizični prostor v našem domu, ampak tudi prostor za dihanje in navsezadnje prostor v našem urniku. Tisti, ki imajo lep in urejen dom, se bolj sprostijo in napolnijo svoje baterije. Urejen dom ima namreč velik vpliv na naše (boljše) počutje.

Stvari pod “kontrolo”

Organiziran dom nam daje občutek, da imamo stvari pod kontrolo. Sistemi shranjevanja, ki smo jih vzpostavili, pri opravljanju vsakodnevnih nalog zahtevajo manj fizične, psihične in čustvene energije. Dom postane zatočišče in ne skladišče.  Je mesto, kjer bi morali prejemati več energije, kot pa jo vlagati.

Živeti z namenom

Če želimo živeti z namenom, moramo namensko uporabiti čas, ki nam je dan. Porabiti ga moramo za stvari, ki so nam pomembne in nas veselijo. Naslednjič, ko boste ponovno pisali seznam opravil, dodajte nanj še nekaj, kar vam bo tudi v veselje, ne le vsakdanja opravila. Smisel življenja ni, da se prebijamo skozi čas, ampak da delamo tudi stvari, ki nas osrečujejo.

V današnjem hitrem življenjskem tempu velikokrat dvomimo v to, da si lahko odtrgamo tudi čas za organizacijo doma, saj nam bo to še dodatno obremenilo naš natrpan dan. A z organizacijo doma na dolgi rok dejansko pridobimo čas. Skrb zase je več kot le razvajanje v nekem salonu. Ker organiziran in urejen dom prinaša veliko koristi, tudi s tem skrbimo zase.

 

Delimo ideje: