Recepti

Ovseni kosmiči z jagodičevjem čez noč

Ovseni kosmiči z jagodičevjem, ki jih pripravimo čez noč, predstavljajo najpreprostejši način priprave kosmičev. Zvečer ovsene kosmiče namočimo v mleku in jih pustimo stati čez noč (v hladilniku). Dodamo lahko še drobljena lanena semena in mlete oreške. Kosmiči se čez noč zmehčajo in malce napihnejo. Zjutraj vrh sklede okrasimo s svežim jagodičevjem in zajtrk je pripravljen. Ta obrok vsebuje slabih 400 kalorij, če upoštevamo mere sestavin, ki so navedene v receptu.

Ovseni kosmiči z jagodičevjem
Ovseni kosmiči z jagodičevjem (čez noč)

Sestavine:

  • 50 g ovsenih kosmičev
  • 150 ml mleka
  • 1 čajna žlica lanenih semen
  • 1 jedilna žlica mletih lešnikov (ali mandljev)
  • 50 g svežih borovnic
  • 50 g svežih jagod

Priprava:

Zvečer v skledo stresemo ovsene kosmiče. Dodamo drobljena lanena semena in žlico mletih lešnikov (namesto lešnikov lahko uporabimo mlete mandlje). Dodamo mleko in mešanico dobro premešamo. Skledo postavimo v hladilnik in pustimo stati čez noč. Zjutraj vzamemo ovsene kosmiče iz hladilnika. Operemo in očistimo 50 g svežih borovnic in 50 g jagod (po želji lahko tudi drugo jagodičevje) in ga potresemo po vrhu ovsenih kosmičev. 

Namesto jagodičevja lahko uporabimo tudi drugo sadje, prav tako lahko namesto navadnega mleka uporabimo rastlinsko mleko (sojino, ovseno in podobno). Pozorni moramo biti le na vsebnost dodanega sladkorja, delež beljakovin in kalorije, da bo obrok še vedno zdrav in uravnotežen.

 

Delimo ideje: