RECEPTI

Jogurtova torta z borovnicami

Danes objavljam recept za jogurtovo torto z borovnicami. Ta recept objavljam, ker je torta bila pravi hit na rojstnodnevni zabavi najinega najmlajšega sina. Letos je dopolnil 2 leti in ponovno sem morala biti pozorna pri uporabi sestavin. Zaradi sinove alergijo na jajca le-teh torta ne vsebuje.

Jogurtna torta z borovnicami

Sestavine:

  • 300 g piškotov Plazma
  • 125-150 g masla
  • maslo za pekač
  • 1 liter tekočega jogurta
  • 600 ml sladke smetane
  • 2 vanilina sladkorja
  • 2 žlici navadnega sladkorja
  • 9 lističev želatine
  • 350 g borovnic (ne zamrznjenih)
  • čokoladni posip

Priprava:

Z mlinčkom zmeljemo piškote in pretresemo v večjo posodo. Mletim piškotom dodamo maslo, ki smo ga zmehčali v mikrovalovni pečici in dobro pregnetemo.  Namastimo okrogel pekač s snemljivim robom (premer 25 cm) in vanj prestavimo piškotno testo. Testo enakomerno porazdelimo po pekaču in ga s prsti dobro pritisnemo ob dno pekača. Pečemo v pečici 8-10 minut na 180°C (uporabimo funkcijo obojestranske  peke in ne ventilator). Testo po peki ohladimo in ga ne odstranjujemo iz pekača.

Ko je testo ohlajeno, pripravimo nadev. V večji posodi zavremo sladko smetano, nato pa jo na nižjem ognju še kakšni 2 minuti kuhamo. Med kuhanjem dodamo sladkor  in vanilin sladkor ter med mešanjem že v posodo s hladno vodo namočimo lističe želatine. Smetano umaknemo z ognja in ji dodamo lističe želatine (lističe narahlo ožamemo). Vmešamo želatino v smetano in takoj dodamo še tekoči jogurt. Dobro premešamo in počasi vlijemo v pekač na testo. Dokler je nadev še mehak in želatina še ni popolnoma začela delovati, operemo borovnice. Nekaj jih spravimo na stran za kasnejšo dekoracijo, večino pa jih s pomočjo žlice naključno potopimo v nadev. Ko se ohladi tudi nadev torte, torto postavimo v hladilnik. Priporočam, da tam stoji čez noč. Naslednji dan vrh torte okrasimo z borovnicami in čokoladnim posipom.

Jogurtna torta z borovnicami

Še dodaten nasvet – namesto Plazma piškotov lahko uporabite tudi druge. Morda boste pri drugih za testo potrebovali dodati manj masla, kot navedeno zgoraj v sestavinah.

Ko vsi gostje prosijo še za en kos, potem veš, da je torta uspela :)

Pa dober tek!

Delimo ideje: