RECEPTI

Jogurtova torta z borovnicami

Danes objavljam recept za jogurtovo torto z borovnicami. Ta recept objavljam, ker je torta bila pravi hit na rojstnodnevni zabavi najinega najmlajšega sina. Letos je dopolnil 2 leti in ponovno sem morala biti pozorna pri uporabi sestavin. Zaradi sinove alergijo na jajca le-teh torta ne vsebuje.

Jogurtna torta z borovnicami

Sestavine:

  • 300 g piškotov Plazma
  • 125-150 g masla
  • maslo za pekač
  • 1 liter tekočega jogurta
  • 600 ml sladke smetane
  • 2 vanilina sladkorja
  • 2 žlici navadnega sladkorja
  • 9 lističev želatine
  • 350 g borovnic (ne zamrznjenih)
  • čokoladni posip

Priprava:

Z mlinčkom zmeljemo piškote in pretresemo v večjo posodo. Mletim piškotom dodamo maslo, ki smo ga zmehčali v mikrovalovni pečici in dobro pregnetemo.  Namastimo okrogel pekač s snemljivim robom (premer 25 cm) in vanj prestavimo piškotno testo. Testo enakomerno porazdelimo po pekaču in ga s prsti dobro pritisnemo ob dno pekača. Pečemo v pečici 8-10 minut na 180°C (uporabimo funkcijo obojestranske  peke in ne ventilator). Testo po peki ohladimo in ga ne odstranjujemo iz pekača.

Ko je testo ohlajeno, pripravimo nadev. V večji posodi zavremo sladko smetano, nato pa jo na nižjem ognju še kakšni 2 minuti kuhamo. Med kuhanjem dodamo sladkor  in vanilin sladkor ter med mešanjem že v posodo s hladno vodo namočimo lističe želatine. Smetano umaknemo z ognja in ji dodamo lističe želatine (lističe narahlo ožamemo). Vmešamo želatino v smetano in takoj dodamo še tekoči jogurt. Dobro premešamo in počasi vlijemo v pekač na testo. Dokler je nadev še mehak in želatina še ni popolnoma začela delovati, operemo borovnice. Nekaj jih spravimo na stran za kasnejšo dekoracijo, večino pa jih s pomočjo žlice naključno potopimo v nadev. Ko se ohladi tudi nadev torte, torto postavimo v hladilnik. Priporočam, da tam stoji čez noč. Naslednji dan vrh torte okrasimo z borovnicami in čokoladnim posipom.

Jogurtna torta z borovnicami

Še dodaten nasvet – namesto Plazma piškotov lahko uporabite tudi druge. Morda boste pri drugih za testo potrebovali dodati manj masla, kot navedeno zgoraj v sestavinah.

Ko vsi gostje prosijo še za en kos, potem veš, da je torta uspela :)

Pa dober tek!

Delimo ideje:
Kaj so piškotki

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se shranjujejo v vaš računalnik. Piškotki ne beležijo vaših osebnih ali drugih podatkov, s katerimi bi vas lahko identificirali.

Tudi spletno mesto preprostoinlepo.si uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo. Nekateri izmed njih so nujno potrebni za pravilno delovanje spletne strani, zato vam svetujemo, da jih sprejmete.

Več