Dekoracija

Okraševanje božične jelke

Meni najljubša stvar v mesecu decembru je okraševanje božične jelke. V preteklosti sem vsako leto dodala kakšen ročno izdelan okrasek, včasih dokupila kakšnega tudi v trgovini in vedno na spletu spremljala druge, ki so se pohvalili z lepimi božičnimi jelkami.

Vsako leto me navdihne kaj novega in vsako leto opustim kakšno idejo iz preteklosti. Na Youtube najdete veliko blogerjev in vlogerjev, ki delijo svoje nasvete in letos sem jih nekaj upoštevala tudi sama. Sem se pa naučila, da nekatere smernice niso najbolje zastavljene, zato bom z vami delila svojo letošnjo izkušnjo.

Letos sem jelki dodala tri ideje s spleta, in sicer dodajanje okrasnih trakov, dodajanje okrasnih vej in združevanje posameznih manjših okasnih kroglic v 2 ali 3 in s tem ustvarjanje večjih okraskov za zapolnitev praznih predelov.

In kakšna je naša božična jelka letos?

božična jelka

Postavljanje okrasne košare in božične jelke

Prvi korak pri postavljanju božične jelke je seveda postavitev le-te (če imate umetno božično jelko) in kaj bo krasilo prostor pod njo. Sama osebno nisem najbolj navdušena nad dodajanjem praznih škatel, ki so zavita v praznični papir in predstavljajo idejo o darilih pod jelko. Ta ideja je morda primerna za trgovine in trgovske centre, za dom pa imam raje drugačne dodatke.

Nekateri zavijejo kovinske noge z okrasnimi prti, ki so namenjeni prav za božična drevesa. Jaz že vrsto let uporabljam košaro, ki jo obložim z mehko belo deko, ki v mojih očeh predstavlja sneg. V nekaterih trgovinah lahko kupite košare namenjene prav temu, jaz uporabljam večjo pleteno košaro, ki sem jo kupila v Jysk-u. V košaro sem postavila kovinske noge božične jelke in začela postavljati kovinsko deblo. Po prvem delu sem dodala že omenjeno belo deko, nato pa nadaljevala s postavljanjem jelke.

košara

Pri postavljanju jelke je zelo pomembno, da dobro prerazporedimo vse veje in vsako posebej oblikujemo tako, da kar najbolj zapolnimo vse prazne predele. Včasih to ni najbolj prijetno opravilo za roke, a je vseeno vredno truda.

Obešanje lučk

Drugi korak je obešanje lučk. Sama sprva razporedim lučke kar se da enakomerno po lastnem občutku. Ko so lučke razporejene, jih prižgem in se postavim kak meter in pol stran od jelke. V kader skušam zajeti vse lučke. Takrat začnem s prerazporejanjem in to delam toliko časa, dokler nisem zadovoljna :)

lučke

Dodajanje okrasnih trakov

Vedno so mi bile všeč božične jelke, ki so bile lepo zapolnjene z okrasnimi trakovi, a žal sama nisem znala trakov lepo namestiti. V preteklosti bi jih ovila okoli jelke kot girlando, a nikoli nisem bila zadovoljna s končnim izgledom. Lani sem zaradi tega okrasne trakove kar izpustila, letos pa sem na Youtube-u pregledala nekaj posnetkov z nasveti in se odločila, da jih preizkusim.

Prva stvar, ki sem se jo naučila pri uporabi okrasnih trakov je njihova sestava. Pretekla leta sem uporabljala lahke, skoraj svilnate trakove, ti pa ne dajejo pravih rezultatov. Če želimo, da trakovi stojijo tako kot mi želimo, potem morajo ob straneh imeti trši del, primeren za oblikovanje. Na otip deluje ta del kot nevidna žička in to omogoča da okrasni trak z roko oblikujemo pri postavljanju.

Edina napaka, ki sem jo letos naredila pri okrasnih trakovih je ta, da pri nakupu nisem preverila dolžino traka. Tako sem šele pri odvijanju trakov doma ugotovila, da bom imela le 6 metrov traku za jelko, ki je visoka 2 metra. Sprva sem želela dodati trakove cikcakasto, po tej ugotovitvi (in manjšem razočaranju nad sabo in svojo površnostjo) pa sem se odločila, da jih postavim vertikalno v valovih.

okrasni trak

Dodajanje okrasnih vej

Ta ideja mi je prirasla k srcu že v preteklih letih. Z dodajnjem vej lahko zapolnemo veliko praznih predelov jelke, ki se vseeno pojavijo ne glede na to, koliko časa posvečamo razporejanju vej pri samem postavljanju. Idej na spletu je ogromno. Nekateri dodajajo veje s cvetovi božične zvezde, drugi bolj inovativne dekoracije, kot so recimo veje bombažnih kroglic in vejic z okrasnimi storži. Meni osebno so najbolj všeč okrasne veje z umetnim jagodičevjem. Iskala sem jih dolgo, v Sloveniji ponudba še ni tako pestra. Našla sem jih nazadnje v Jysk-u.

okrasne veje

Vrh božične jelke

Za vrh božične jelke lahko uporabimo različne okraske in dekoracije. Nekateri radi dodajajo klobučke ali božične kape, v božičnih filmih največkrat angelčke. Sama sem vrsto let uporabljala klasično okrasno špico, pred nekaj leti pa sem si kupila okrasno zvezdo. Do letošnje božične jelke je sicer nekaj vedno manjkalo, letos pa sem to praznino zapolnila z manjšimi okrasnimi vejami.

zvezda

Nekateri vrh jelke okrasijo v zadnjem koraku, jaz pa to naredim pred obešanjem vseh ostalih okraskov. Prvi razlog je višina naše jelke (2 metra), drugi razlog pa dodajanje preostanka okrasnih vej.

Dodajanje okraskov

Dodajanje okraskov na božično jelko je tako rekoč češnja na vrhu smetane. Letos sem na spletu opazila še eno preprosto idejo, ki me je pritegnila. 2 ali 3 srednje velike okrasne kroglice s sponko za papir povežemo in obesimo skupaj kot 1 okrasek. Spodnje slike prikazujejo kako preprosto je to.

okrasne kroglice

Z leti sem nabrala in ustvarila kar nekaj okraskov in v spodnji galeriji bom delila le nekaj najljubših. Med njimi so tudi zgoraj omenjene okrasne kroglice. Resnično sem navdušena nad njihovim videzom.

Če niste med tistimi, ki hitijo z okraševanjem božične jelke že v začetku decembra (jaz namreč sem), potem morda lahko povzamete kakšen nasvet iz današnje objave še letos.

Te objave ne zaključujem s sliko božične jelke s prižganimi lučkami. Prižiganje lučk prepuščam vam in vašim najbližjim v upanju, da z naslednjim letom vstopamo v obdobje, ko naš vsakdanjik ne bo obdan le s 4 stenami. Doma je vsekakor najlepše in temu so namenjene tudi moje pretekle objave, lepo pa je tudi raziskovati preprostost narave, zunaj vdihniti svež zrak brez maske in brez strahu objeti najdražje.

Ker je to letos žal moja edina objava (moj vsakdan namreč zapolnita dva nadobudna in visoko energična fantka in žal nimam časa ustvarjati in pisati, čeprav si to zelo želim), vam že sedaj želim mirne praznike ter srečno in zdravo novo leto.

TadejaDelimo ideje: