DEKORACIJA

Okolju prijazno zavijanje daril

Okolju prijazno zavijanje daril postaja vedno večji trend in še več kot trend – nuja. Za nekatere je božični čas najlepši čas v letu, vendar je tudi izjemno potraten čas. Veliko prazničnih odpadkov izvira prav iz priljubljenega božičnega običaja – obdarovanja. Danes predstavljam 3 preproste ideje za zavijanje daril, ki so prijaznejše do okolja, a še vedno izgledajo praznično.

Zavijanje z (božičnimi) notami

En izmed najbolj trajnostnih načinov zavijanja daril je zavijanje v star časopis. Žal pa star časopis lahko med članki vsebuje tudi težke teme, zato se za takšno zavijanje na koncu ne odločimo, ker darilo ne želimo zaviti v nekaj negativnega. Ker je vsak papir, ki se ga lahko reciklira, dobrodošel pri zavijanju daril, lahko v ta namen uporabimo note in notni papir, ki ga več ne potrebujemo. Če med notami najdemo še božične pesmi, bo praznični ovoj popoln.

Zavijanje daril
Božične note za ovijanje daril

Darila v steklenih kozarcih

Steklene kozarce za darila uporabljamo že kar nekaj časa, čeprav bolj ali manj za kakšne piškote in domače dobrote. Lahko pa jih uporabimo tudi za druga darila, kot so nogavice, zimske rokavice ali kozmetični izdelki. Če želimo podariti kremo za roke in lak za nohte, uporabimo manjši stekleni kozarec. Če bomo podarili zimski šal, ga postavimo v večji kozarec. Izbiramo lahko torej med manjšimi ali večjimi kozarci, ki najbolje ustrezajo velikosti darila. 

Steklene kozarce lahko 100% recikliramo. Prav tako recikliranje le-teh ni omejeno, pri postopku pa steklo ne izgubi svoje kakovosti ali čistosti. Če jih pred reciklažo uporabimo še za druge stvari (shranjevanje živil in darila), njihovo vrednost za okolje še povečamo. Prav tako predstavljajo en izmed najpreprostejših in najhitrejših načinov zavijanja :)

Zavijanje daril
Nogavice v steklenem kozarcu

Reklamne vrečke v novi podobi

V preteklosti sem že podarila darilo (rojstnodnevno ali božično) v reklamni vrečki. Ko danes ob nakupu kozmetičnih izdelkov ali oblačil potrebujemo tudi vrečko, v večini primerov prejmemo že papirnato, ki se lahko reciklira. Nekatere imajo že naslikane nemoteče praznične motive in v njih brez slabe vesti lahko podarimo kupljen izdelek. Vsake toliko pa lahko prejmemo vrečko, ki vsebuje logotip ali celo plastificirano sestavo. Takšni vrečki lahko življenjsko dobo podaljšamo tako, da jo sami okrasimo s prazničnimi motivi iz papirja in stremimo k njeni večkratni uporabi.

Nekatere vrste ovojnega papirja in darilnih vrečk je mogoče reciklirati, druge ne. Ovojni papir naj bi se razgradil v 2 do 6 tednih, a to velja le za papir, ki ni narejen na osnovi plastike. Darilna embalaža na osnovi plastike je razgradljiva le, če je izpostavljena pravim pogojem toplote, kisika in sončne svetlobe. Če takšne vrečke ali papir po obdarovanju pristanejo na navadnem smetišču, se zelo verjetno ne bodo razgradili, ker ustreznih pogojev za to ne bo. Če je nakup ovijalnega papirja neizogiben, izberimo vsaj tistega, ki se ga lahko 100% reciklira.

 

Delimo ideje: