DEKORACIJA

Decembrske aktivnosti za družine

Predbožični čas vsekakor ni dolgočasen, a poleg vseh zabav, nakupov in srečanj si moramo vzeti čas tudi za decembrske aktivnosti v krogu družine. Zdi se mi, da z vsakim letom bolj hitimo. A praznični mesec predstavlja edinstveno priložnost, da upočasnimo in uživamo v božičnih dejavnostih, ki nas spomnijo, kaj je zares pomembno. Danes delim z vami 6 družinskih decembrskih dejavnosti, pri katerih se lahko zabavate in povežete. 

Ustvarjanje okraskov

Naša božična jelka ni okrašena po najnovejših smernicah in trendih, je pa vsekakor edinstvena. Do sedaj sem vsako leto dodala kakšen ročno izdelan okrasek, ki sem ga naredila sama. Letos bom v ta običaj vključila tudi otroka. Že nekaj časa navdušeno ustvarjata s Hama perlami, zato bomo letos skupaj naredili nove božične okraske. Hama perle niso le še en pripomoček za ustvarjanje. Pravzaprav pripomorejo pri razvoju koordinacije oči-roke in krepijo t.i. pincetni prijem. Če jih še ne poznate, jih priporočam tudi kot idejo za božično darilo.

Božični okraski hama perle
Božični okraski iz hama perl

Papirnate snežinke

Otroci radi ustvarjajo in z vsakim ustvarjanjem razvijajo določene spretnosti. Nedavno sem izvedela, da je tudi rezanje s škarjami pomembno za njihov razvoj. Z rezanjem krepijo roke, razvijajo koordinacijo rok in oči ter izboljšajo pozornost pri nalogah. Morda snežinke na začetku ne bodo popolne, a bodo njihove. Nekaj nasvetov o izrezovanju papirnatih snežinkah lahko preberete v preteklih objavah:

.

Papirnate snežinke
Papirnate snežinke

Peka piškotov

Peka božičnih piškotov ne predstavlja le še eno kuhinjsko aktivnost, ampak tudi druženje. Pri nas pri peki božičnih piškotov sodelujemo prav vsi. Jaz pripravim testo in ga razvaljam, otroci z modelčki oblikujejo piškote, očka pa nadzoruje peko. Če bi lahko odločal naš najmlajši družinski član, bi božične piškote pekli že oktobra. Za recept kliknite tukaj.

decembrske aktivnosti - peka piškotov
Božični piškoti

Sladke hiške

Medene hiške z ingverjem predstavljajo eno izmed tipičnih božičnih dejavnosti, a njihova priprava nam lahko vzame kar nekaj časa. Masleni keksi predstavljajo hitrejši in preprostejši način za ustvarjanje malih sladkih hišk. Potrebujemo le maslene kekse (s čokolado ali brez), obarvane čokoladne bonbone, jedilno lepilo za peko (kupimo ga lahko v bolje založenih trgovinah) in sladkor v prahu za posip. Slaba stran sladkih hišk je morda le v tem, da vaš dom ne bodo krasile dolgo, če imate zelo sladkosnede otroke :)

Sladke hiške
Sladke hiške

Košara za knjige

Praznična košara s knjigami (predvsem božičnimi) že nekaj časa v tujini polni družinske domove. Lani smo takšno košaro začeli uporabljati tudi pri nas doma. Imeli smo obdobje, ko otroka nista imela veliko interesa za branje in poslušanje pravljic, zato sem s košaro to želela spremeniti. Košara polna božičnih zgodb predstavlja tudi lep in uporaben dekor pod božično jelko v času, ko pod njo še ni božičnih daril.

decembrske aktivnosti za družino
Košara za knjige

Donirajte igrače

Če imajo otroci preveč igrač, a se nikakor ne morejo ločiti od nobene, je december odličen čas, da jih to naučimo. Predbožično obdobje je lahko čudovito, a vseeno ne smemo pozabiti na tiste z manj sreče. Otroke lahko poučimo o pomembnosti dajanja, ne le sprejemanja. S tem bomo tudi sprostili nekaj prostora za nove igrače in ustvarili več reda v otroški sobi.

Naštete decembrske aktivnosti vaš dom ne bodo dodatno napolnile z nepotrebnimi predmeti, zadnja ga bo celo malo razbremenila. Piškote in sladke hiške boste pojedli, knjige boste še kdaj uporabili ali podarili naprej, snežinke in okraske pa lahko pospravite s preostalimi okraski do naslednjega decembra.

 

Delimo ideje: