Banoffee musliji s čokolado
Banoffee musliji so malo drugačna različica recepta za Banoffee kosmiče čez noč, ki sem ga objavila že v preteklosti. Prednost Banoffee muslijev je ta, da jih lahko pripravimo vnaprej in na zalogo za tista jutra, ko res nimamo veliko časa za pripravo zajtrka.
Sestavine:
- 300 g ovsenih kosmičev,
- 4 žlice mletih mandljev,
- malo cimeta,
- 2 žlici stopljenega masla,
- 2 žlici mlečno-karamelnega namaza (dulce de leche),
- 60 g nasekljane (temne ali mlečne) čokolade,
- 70 g posušenih banan (bananin čips).
Priprava:
V večjo skledo stresemo ovsene kosmiče. Dodamo mlete mandlje in malo cimeta, nato pa sestavine v skledi premešamo. V manjši skledici stopimo maslo (najlažje v mikrovalovni pečici) in z njim prelijemo mešanico. Enako naredimo z mlečno-karamelnim namazom in premešamo. Nasekljamo čokolado in stresemo v skledo z drugimi sestavinami. Dobro premešamo, da se okusi prepletejo. Večji pekač obložimo s peki papirjem in po njem enakomerno razporedimo mešanico za muslije. Pečico segrejemo na 180°C (obojestranska funkcija) in pečemo 12-15 minut.
Pekač vzamemo iz pečice in pustimo, da se vse ohladi. Na koncu mešanici dodamo še bananin čips (večje kose nalomimo na manjše) in prestavimo v posodo za shranjevanje živil. Banoffee musli je najboljši, ko ga postrežemo skupaj z grškim jogurtom. V neprodušnih posodah ga lahko hranimo do 2 tedna.
Banoffee musliji kot božično darilo
Če za božič radi podarite uporabna darila, ki ste jih naredili sami, potem so doma pripravljeni musliji odlična ideja. Potrebujete le steklen kozarec s pokrovom in prtiček z zimskim ali božičnim motivom. V kozarec stresete doma pripravljene muslije. S prtičkom ovijete pokrov (po potrebi ga obrežete, da se prilega velikosti pokrova) in tesno zaprete kozarec. Lahko dodate še kakšno pentljo in darilo je pripravljeno.