ORGANIZACIJA DOMA

Počistite in uredite ravne površine (še pred božičem)

Ravne površine v bivalnih prostorih velikokrat delujejo kot lovilci navlake. Ko na njih odložimo en predmet, kmalu sledi še kakšen in čez nekaj dni imamo na tem mestu cel kup stvari. Navlaka namreč  deluje po zakonu privlačnosti.

Na katerih površinah se nabira navlaka?

Običajno jih je več. V hodniku je to lahko omara pri vhodu, ki predstavlja prvo mesto kjer odložimo pošto, račune in otroške umetnine iz vrtca. Če v spalnici nimamo določenega mesta, kjer bi odložili oblačila, ki še niso primerna za pranje, bodo le-ta pristala na komodi, stolu ali celo nočni omarici. Kuhinjski pulti so ponavadi natrpani s kuhinjskimi pripomočki in hrano, ki jih ne uporabljamo vsakodnevno. Skoraj vsak prostor ali soba ima lahko svojo “odlagalno” površino.
 

Zakaj površine radi uporabljamo kot “začasno” odlagališče?

Velikokrat se izgovarjamo, da nimamo časa, zato nekatere predmete odložimo na prvo mesto, ki je prazno. Mislimo si, da bomo to pospravili takoj, ko bomo lahko. A takoj se prelevi v daljše obdobje, kup nereda pa raste. Primarna razloga za naše početje sta pravzaprav 2.

Prvi razlog je, da za predmet, ki smo ga odložili, nimamo določenega mesta za shranjevanje. Če imamo urejeno mapo ali škatlo za račune, jih bomo pospravili tja. Če tega nimamo, bodo računi še dolgo “krasili” pisalno mizo ali omaro v hodniku. 

Drugi razlog je naša neodločnost. Predstavljajte si, da ste domov prinesli promocijsko žogico, ki v svoji notranjosti vsebuje PVC pelerino za enkratno uporabo. Ne veste kam bi jo pospravili, zato jo odložite kar na omaro pri vhodu. Po eni strani se zdi uporabna, po drugi strani pa si pravzaprav ne predstavljate, da jo boste kdaj v prihodnosti zares potrebovali. Del vas jo želi zavreči, drugi del pa jo obdrži zaradi krivde – saj to je vendarle uporabna stvar. In žogica ostane na omari še tedne ali mesece.
 

Kako lahko odstranimo nered z ravnih površin, da bo dom vedno urejen?

  1. Ugotoviti moramo, katere stvari odlagamo na ravne površine in zakaj. Pregledamo vse predmete, ki se nabirajo in razmislimo, zakaj smo jih pravzaprav tam odložili. Smo to storili, ker nimamo ustreznega mesta za shranjevanje ali smo le prelagali odločitev?
  2. Poskrbeti moramo, da ima vsak predmet, ki ga zares potrebujemo, svoj prostor za shranjevanje.
  3. Odpraviti moramo navade ali okoliščine, ki povzročajo odlaganje stvari na ravne površine. 
  4. Ravne površine dosledno čistimo kot del naše rutine. S praznih površin hitreje počistimo prah in sčasoma to začnemo ceniti. 
  5. Na prazne ravne površine postavimo okrasne vaze, sklede ali rože. Lepo okrašenega prostora ne bomo želeli pokvariti z navlako.

 
Smo že v drugi polovici decembra. Naši domovi so praznično okrašeni, naše oči pa se občasno ustavijo na neukročeni navlaki, ki se je nabrala na ravnih površinah. To je popoln čas, da jo odstranimo, ustvarimo red in uživamo v praznikih brez motenj.

 

Delimo ideje: