Božični piškoti
Božični piškoti so le ena izmed naših družinskih dejavnosti v prazničnih časih. V samo pripravo rada vključim tudi otroke, zato oblikujemo piškote z modelčki. Letos so mi pri izrezovanju piškotov pomagali 2-letni in že skoraj 5-letni sin ter 12-letna nečakinja. Nečakinja je pomagala tudi kasneje, ko sva piškote dodatno okrasili s čokolado in kokosom, najmlajša družinska člana pa sta si takrat privoščila popoldanski spanec.
Takšne piškote smo sedaj pekli že tretje leto. Prvič sva jih pekla s starejšim sinom leta 2019. Takrat je imel malo manj kot 3 leta in bil je zelo navdušen nad izrezovanjem testa z božičnimi modelčki. Najlepša stvar pri vsem tem pa je, da si lahko privoščimo napake, ker testo preprosto ponovno združimo, še enkrat razvaljamo in začnemo z izrezovanjem novih piškotov.
Sestavine
Piškoti
- 400 g pšenične moke (in nekaj moke za razvaljanje testa)
- 200 g sladkorja
- 160 g masla (sobna temperatura)
- ščepec soli
- 1 čajna žlica pecilnega praška
- 1 čajna žlica sladkorja z okusom vanilje
- 2 jajci
Čokoladni preliv s kokosovim posipom
- 150 g temne čokolade
- 150 g mlečne čokolade
- 4 čajne žlice masla
- 2 žlici mleka po potrebi
- kokos v prahu
Navodila
V skledo pretresemo moko, dodamo sladkor, maslo, sol, vanilin sladkor, pecilni prašek in 2 jajci. Vse skupaj ročno ali s kuhinjskim robotom premešamo v testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga za 30 minut postavimo v hladilnik.
Na več pladnjev za peko postavimo papir za peko. Testo vzamemo iz hladilnika. Na čisti površini, kjer bomo testo razvaljali, potresemo moko. Prav tako moko potresemo po kuhinjskem valjarju. Testo sprva z rokami pritisnemo na pomokano površino nato pa razvaljamo na približno 3-5 mm debelo testo. S poljubnimi modelčki oblikujemo piškote in jih polagamo na pladnje obložene s papirjem za peko. Ostanke testa seveda ne zavržemo. Ponovno jih združimo in razvaljamo v 3-5 mm debelo testo in nadaljujemo z izrezovanjem piškotov.
Piškote pečemo v pečici na 180°C stopinj na nastavitvi za obojestransko peko približno 6 minut (odvisno od pečice in debelosti piškotov). Pečemo vsak pladenj posebej. Ko so piškoti pečeni, jih prestavimo na krožnik ali pladenj in jih ohladimo.
Ko se piškoti ohladijo, v manjši skledi pripravimo kokosovo moko. V posodi nad paro stopimo temno čokolado, mlečno čokolado, maslo in mleko. Ko čokolada postane tekoča, jo odstavimo in takoj začnemo z okraševanjem piškotov. Vsak piškot napol pomočimo v čokolado in čokoladni del takoj pomokamo v kokosovi moki. Vsakega posebej polagamo na pladenj, da se čokolada strdi. Ko sta čokolada in kokos strjena in ohlajena, piškote prestavimo v posodo s pokrovom ali pa takoj pričnemo z uživanjem le–teh :)
Dober tek!

Kuhinjska shramba v kotni omari
Morda vam bo všeč tudi

Jesenska enolončnica z bučkami
četrtek, 19. oktobra 2023
Ovseni kosmiči na tri načine
četrtek, 27. julija 2023