Polnozrnati peresniki s šparglji in slanino
Šparglji so zelenjava, ki se v pomladnih časih večkrat znajde na meniju. Poleg drugih jedi se zelo lepo podajo tudi testeninam. Meni najljubša kombinacija so polnozrnate testenine s šparglji in popečeno slanino. Za testenine najraje uporabim peresnike. Ko šparglje narežemo na približno 4 cm dolge kose, se le-ti prav lepo ujamejo z enako velikimi peresniki.
Sestavine (za 2 osebi):
- 160 g polnozrnatih peresnikov
- 200-250 g špargljev
- 50 g slanine
- olje
- vegeta
- česen
- poper
- drobnjak (svež ali suh)
Priprava:
Peresnike (ali druge testenine po želji) skuhamo po navodilih na embalaži. Med kuhanjem testenin v ponev dolijemo malo olja in na njem popečemo strok stisnjenega česna. Dodamo tanke rezine narezane slanine in jih malo popražimo. Vsak špargelj primemo z obema rokama na dveh koncih in ga prepognemo. Špargelj se praviloma prelomi na točki, kjer se nadaljuje suhi del stebla, in ta suhi del tudi zavržemo. Zadržimo le drugo polovico šparglja z vršičkom in ga narežemo na približno 4 cm dolge kose. Šparglje stresemo v ponev in na hitro popražimo. Dodamo še malo vegete, popra in drobnjaka, premešamo, nato pa vmešamo kuhane peresnike. Ob postrežbi lahko po vrhu testenin potresemo še malo drobnjaka.
Pa dober tek!