Dekoracija

Božični okraski iz modelčkov za piškote

Letošnji božični okraski so nastali kar iz modelčkov za piškote. Izdelavo teh okraskov sem imela v mislih že nekaj let, po letošnji peki božičnih piškotov pa sem ugotovila, da sem nabrala že kar lepo zbirko modelčkov. Motivi modelčkov so se že začeli ponavljati, zato izbira le-teh za okraske ni bila težka.

Zanimivo je, da ideje za takšno okraševanje nisem prvič zasledila na spletu, ampak v trgovini Ikea. Še nekaj let nazaj, ko smo v Ikeo hodili čez mejo, sem v predprazničnem času v njihovih razstavnih prostorih opazila smrekico, ki je bila postavljena v jedilnici podeželskega sloga. To smrekico niso krasili tipični okraski, ampak manjši kuhinjski pripomočki, kot so ročno sito za moko, manjša metlica za mešanje in med drugimi tudi modelčki za oblikovanje piškotov.

božični okraski

Kasneje sem na spletu poiskala in zasledila še nekaj dodatnih idej, kako narediti okraske iz modelčkov za peko. Idej je kar nekaj:

  • ovijanje modelčkov z vrvico ali volno,
  • decoupage tehnika,
  • uporaba modelčkov kot okvirjev za slike,
  • in meni najljubša – uporaba washi trakov.

Slednja je med vsemi najlažja in vzame tudi malo časa, ker samolepilne okrasne trakove preprosto prilepimo na rob modelčkov.

S trakovi lahko oblepimo notranji in zunanji del modelčkov. Sama sem oblepila le zunanji del z rdečim washi trakom z belimi pikicami, notranjost pa sem pustila takšno kot je. Naše božično drevo ima med drugimi veliko rdečih in srebrnih okraskov, zato se tudi modelčki za piškote z njimi lepo ujamejo.

božični okraski iz modelčkov za piškote

Z leti sem ustvarila že kar nekaj različnih okraskov in božičnih dekoracij, vse pa si lahko ogledate pod oznako Božič.

Drugače nisem oseba, ki bi uporabljala veliko dekoracij v svojem domu. Moje dekoracije so predvsem družinske slike na stenah, kakšna okrasna rastlina, nekaj knjig in podobno. Tudi z drugimi božičnimi dekoracijami ne pretiravam. Všeč so mi predvsem drobne lučke, okrasne blazine z zimskimi motivi, božična zvezda in papirnate snežinke. Ampak pri božični jelki pa si res dam duška :)

 

Delimo ideje: