Recepti

Palačinke iz pečice

Palačinke iz pečice so odlična in priročna izbira za božični zajtrk. Peka palačink nam lahko vzame kar nekaj časa, še posebej, če jih moramo pripraviti za veliko ljudi. Če lahko za takšno jed uporabimo pekač in pečico, se izognemo ponavljajočemu obračanju posamičnih manjših palačink v ponvi, prihranimo čas in uživamo v božičnem jutru.

Za osnovo uporabimo sestavine za ameriške palačinke, za nadev pa jagodičevje, banane, čokoladne dodatke in raznovrstne prelive.

Palačinke
Palačinke iz pečice

Sestavine (za 6 do 8 ljudi):

Palačinke:

  • 400 g bele moke
  • 100 g sladkorja
  • 1 pecilni prašek
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 1/4 čajne žličke soli
  • 2 jajci
  • 500 ml mleka
  • 100 g stopljenega masla

Nadev:

  • 100 g borovnic
  • 100 g malin ali jagod
  • 50 g nasekljane čokolade (ali čokoladnih kapljic)
  • 2-3 čajne žlice čokoladnega (lešnikovega) namaza
  • 1/2 banane
  • 250 ml stepene sladke smetane

Priprava:

V večjo skledo stresemo suhe sestavine za palačinke (bela moka, sladkor, pecilni prašek, vanilijev sladkor in sol) in malo premešamo. V srednje veliki skledi stepemo jajca, nato pa vmešamo še mleko in stopljeno maslo. Mokre sestavine dodamo suhim sestavinam in dobro premešamo, da masa postane gladka. Na večji pekač (cca 30 cm x 40 cm) postavimo peki papir in na sredino zlijemo maso za palačinke. Z nagibanjem pekača maso enakomerno razporedimo po površini. Operemo in osušimo jagodičevje, narežemo polovico banane na kolobarje in nasekljamo čokolado. Po vrhu mase za palačinke po četrtinah položimo borovnice, maline, koščke čokolade in čokoladni namaz v kombinaciji s kolobarji banane. Položimo v pečico in pečemo približno 15-18 minut na 220°C.

Palačinke iz pečice
Različni nadevi za palačinke iz pečice

Ko so palačinke pečene, pekač vzamemo iz pečice, jed nekoliko ohladimo, nato pa jo razrežemo na kvadrate. Preden postrežemo, palačinkam dodamo še žlico sladke smetane, po želji pa lahko dodamo še sveže sadje, sladkor v prahu, žličko marmelade iz jagodičevja ali čokoladni preliv.

Dober tek!

 

Delimo ideje: