ORGANIZACIJA DOMA

Organizacija hišnega tekstila

Dobra organizacija hišnega tekstila je skoraj tako pomembna kot dobra organizacija garderobne omare ali kuhinjske shrambe. Brisače, posteljnina, dodatne blazine in odeje so stvari, ki jih uporabljamo vsak dan, zato zanje potrebujemo učinkovit sistem shranjevanja. Prav tako je to tudi eno izmed tistih področij, kjer stvari lahko hranimo predolgo, pa čeprav morda na njih nismo posebno navezani. 

Osebe, ki kopičijo stvari in jih hranijo iz napačnih razlogov, to počno tudi pri hišnem tekstilu. Osebe s to težavo velikokrat še vedno hranijo posteljnino, ki je več ne morejo uporabljati, obrabljene ali poškodovane brisače in podobno. Kaj lahko v tem primeru zavržemo ali podarimo dobrodelnim organizacijam že danes? 

Zavržemo lahko:

  • poškodovan hišni tekstil,
  • tekstil z madeži, ki jih ne moremo več odstraniti,
  • brisače z neprijetnim vonjem, ki ga ne odstranimo tudi s pranjem pri 90°C,
  • trde brisače, ki več niso prijetne ob uporabi.

Podarimo lahko: 

  • posteljnino in rjuhe, ki več ne ustrezajo velikosti ležišč v našem domu (na primer otroška posteljnina za otroško posteljico, ki smo jo že prodali ali podarili),
  • odvečno posteljnino (za vsako ležišče zadostujeta 2 seta in 2 rjuhi),
  • odvečne vzglavnike in odeje (shranimo le 1 dodaten set za goste).
Hišni tekstil
Organizacija hišnega tekstila
Shranjevanje posamičnih kategorij

Najbolj primerno mesto za shranjevanje hišnega tekstila so večje omare, v katere lahko shranimo vse od ročnih brisač do jogi rjuhe. Dober sistem shranjevanja narekuje, da pri visokih omarah osrednji predel namenimo predmetom, ki jih uporabljamo najpogosteje, najvišje in najnižje predele pa za stvari, ki jih potrebujemo le občasno. Danes bom na kratko predstavila, kako pri nas shranjujemo hišni tekstil. Upam, da vam bo v pomoč in navdih.

Posteljnina za goste in rezervne blazine ter prešite odeje so predmeti, ki jih v našem gospodinjstvu uporabljamo občasno, zato jih shranjujemo na zgornjih policah omare. V srednjem predelu omare so shranjene kopalne brisače, brisače za roke in otroške brisače. Te namreč potrebujemo najpogosteje, zato se nahajajo na najbolj dosegljivem mestu omare. Za brisačami sledi otroška posteljnina in posteljnina za zakonsko posteljo, v spodnjih predalih pa rezervne odeje in prevleke za okrasne blazine. Tudi te potrebujemo le občasno.

Brisače

Otroške brisače so pospravljene pokončno v mrežastem kovinskem predalu. Kopalne brisače so shranjene leže na polici poleg krpic za umivanje. Brisače za roke pa so shranjene pokončno v sivi košari in za to obstajata 2 razloga.
Brisače za roke so manjše, zato je shranjevanje le-teh v košarah bolj priročno in deluje bolj urejeno. Drugi razlog za takšno shranjevanje pa so pravzaprav t.i.  brisače za plažo, ki jih potrebujemo na dopustu na plaži ali po kopanju na bazenu. Za košaro, v kateri shranjujemo brisače za roke, se nahaja še dodatna košara enake velikosti, v njej pa shranjujemo omenjene brisače za plažo. Ker te uporabljamo redkeje, so tako skrite očem, a vseeno hitro pri roki, ko se odpravljamo na bazen ali dopust. Takrat preprosto umaknemo košaro z brisačami za roke in brez odrivanja posamičnih brisač lahko vzamemo brisače za plažo. Na tak način prihranimo na času in ne ustvarjamo nezaželenega nereda, kar je tudi smisel dobrega sistema shranjevanja.

organizacija brisač
Kako shranjevati brisače

Že večkrat sem opazila, da nekateri brisače hranijo kar v kopalnici. Nič ni narobe, če v kopalnici shranjujemo dodaten set 2 brisač za vsak primer. Tako bodo vedno pri roki, ko jih bomo potrebovali. Odsvetujem pa hranjenje vseh brisač v kopalnici. Kopalnice so pogosto najbolj vlažen prostor v stanovanju ali hiši, zato niso primerne za shranjevanje tekstila, ki ni v trenutni uporabi. S takšnim shranjevanjem se lahko brisače navzamejo neprijetnega vonja ali celo kaj hujšega. Ves hišni tekstil naj bo shranjen v prostorih, kjer ni možnosti za pojav vlage. 

Posteljnina

Otroška posteljnina in posteljnina za zakonsko posteljo sta shranjeni v dveh predalih. Posteljnino shranjujem pokončno. Nekateri so zagovorniki, da set posteljnine moramo hraniti v 1 kosu, in sicer v 1 prevleki za vzglavnik hranimo prevleko za prešito odejo in prevleko za drugi vzglavnik. Jaz še vedno hranim vsak kos posebej, kot je prikazano na spodnji sliki. Včasih pač moramo zamenjati le določen del (na primer le prevleko za vzglavnik) in ne celoten set, zato tudi nisem zagovornica shranjevanje celotnega seta posteljnine v eni prevleki.

Kako pospraviti posteljnino
Pokončno pospravljena posteljnina
Označevanje

Vsaka polica in vsaka košara ima v desnem kotu svojo oznako. Označevanje ni namenjeno lepšemu videzu ali le osebi, ki je vzpostavila sistem shranjevanja (v tem primeru meni). Namenjeno je tudi drugim družinskim članom, ki s pomočjo oznak lahko hitro najdejo kategorijo iskanega predmeta in na koncu tudi predmet sam.

označevanje kategorij
Označevanje kategorij

Če berete še zadnje vrstice današnje objave, ste sigurno opazili, da naša omara za hišni tekstil vsebuje veliko belega tekstila. Sem zagovornica belih brisač in belih posteljnih rjuh. Ko kupujem nove rjuhe ali brisače, namenoma kupim bele z možnostjo pranja na vsaj 60°C, še raje pa 90°C. To so tudi stvari, v katere je vredno vložiti nekaj več evrov. Na koncu nam bodo služile več let kot cenejše različice, posledično pa bomo na daljši rok vseeno prihranili in ustvarili manj odpada.

 

Delimo ideje: