Dekoracija

Kuhinjski otok

Najino kuhinjo je prejšnji teden dopolnil kuhinjski otok. Naredila sva ga iz Kallax omare (Ikea). Junija sva postavila kuhinjo v obliki črke L in že takrat imela v mislih, da bova osrednji del naknadno zapolnila še s kuhinjskim otokom, ki nama bo nudil dodatno delovno površino in nekaj prostora za shranjevanje spodaj.

Ko sva želela naročiti kuhinjski otok, sva ugotovila, da naju bo teh 60×90 cm stalo več kot 500 €. Sama omara po sebi ni bila dovolj stabilna in bi jo bilo potrebno pritrditi v tla v popolnoma novo keramiko ali ojačati s posebnimi stranicami. Na podlagi tega smo prišli do veliko višje cene kot pričakovano.

Nisva bila prepričana, da nama bo potem sploh všeč in kar nisva se mogla odločit  za izdelavo tega dela kuhinje. Očitno nama je bilo namenjeno, da sva ravno v času premlevanja na spletu zasledila idejo, kako iz navadnih omar lahko improviziramo in ustvarimo svoj kuhinjski otok. Idejo, ki sem jo zasledila na spletu, je bil dejansko servirni voziček, ki so ga naredili iz Kallax omare.

kallax-omara

Midva nisva želela elementa na kolesih, imela pa sva že dve Kallax omari z nogicami od prej. Ena od teh je med selitvijo utrpela luknjo na sami površini. Tako sva se odločila, da poskusiva kar iz te omare narediti manjši kuhinjski otok.

Na vrh omare sva pritrdila pult v temno rjavi barvi (tudi preostala kuhinja ima namreč tak pult) z vijaki in lepilom. S to potezo sva zakrila prej omenjeno poškodbo na površini.  Dodala sva še Kallax predale in vrata, da sva zaprla police.

otocek

Dobra stvar pri teh vstavnih Kallax omaricah je, da so tudi na zadnji strani bele barve. Tako  tudi zadnja stran otoka izgleda kot celota. Pult pri zadnjem delu je malce podaljšan navzven in s tem nudi primeren prostor za barski stol.

otocek-zadnja-stran

Ob strani sva z notranje strani pritrdila še ročaj za obešanje kuhinjskih krp in prijemalk. Izbrala sva podolgovat ročaj, ki je prvotno sicer namenjen kuhinjskim omaricam (za vrata), ampak nama služi tudi pri sušenju kuhinjskih krp.

rocka-za-otocek

Če na kratko povzamem stroške, sva prihranila več kot 400 €. Za ročaj sva zapravila malo manj kot 10 €, za pult 22 €, za predale in omarice pa skupaj 50 €. Pa še poškodovano omarico sva rešila pred usodo v kletnih prostorih :)

Otok sedaj potrebuje le še barski stol in projekt bo zaključen v celoti. Ker pa do sedaj še nisem našla takšnega, ki bi mi bil všeč, me v bodoče očitno čaka nov izziv. Obnova ali predelava kakšnega starejšega stola …

 

Delimo ideje: