DEKORACIJA

Balkon in prenova

Balkon je del doma, ki ga prevečkrat zanemarimo in ga uporabimo kot odlagalni prostor, ki kasneje postane le še dodatna soba za shranjevanje. Jaz si ga predstavljam kot majhen kotiček, kjer ob sončnem jutru lahko popijem kavo, se ob nedeljah skrijem na klop s kakšno dobro knjigo, pišem svoj blog, ga v zimskem času okrasim z lučkami …

OK, bom čisto iskrena. Zaenkrat si vse to le predstavljam, kljub temu da smo ga že v celoti prenovili. Vsake toliko me moj dragi vpraša, če sem si privoščila jutranjo kavo na balkonu in vedno mu odvrnem isto – Kdaj? Mali se je zbudil pred mano! Trenutno je pač tako. Res pa je, da balkon že nekaj časa uporabljamo kot dodatno igralnico in tam preživimo kar nekaj časa skupaj.

Balkon pred prenovo

Pred prenovo je balkon imel stara drsna okna (v bistvu le drsna stekla). Tla so krasile še stare mozaične ploščice. Pod okni so za izolacijo položili les v rjavem odtenku. Stranske odprtine so bile zaprte s steklom in stekleno volno.

Na balkon so vodila ozka balkonska vrata, pod oknom pa je stal velik radiator. Slike so bile posnete na oblačen dan, zato prostor deluje še temnejši kot sicer. A kljub vsemu naštetemu sva imela vizijo, jaz pa sem se veselila izziva.

Balkon pred prenovo

Pogled na balkon iz dnevne sobe

Ko sva iskala stanovanje, sva z ogledi drugih stanovanj dobila kar nekaj idej za prenovo in ena od teh je bil odprt pogled na balkon. Pri novogradnjah danes v večini zgradijo panoramska okna, ki prepuščajo veliko svetlobe, pri starejših gradnjah pa so tudi okna s pogledom na balkon bila navadna.

Ponudnika, ki bi bil pripravljen odstraniti del nenosilnega zidu pod oknom in hkrati montirati okna, nisva našla hitro. Veliko izvajalcev v ponudbo ni vključilo odtranitve zidu in so želeli ta del prepustiti stranki oz. drugemu izvajalcu. Ker sva okna obnavljala v jesenskih mesecih, sva želela nekoga, ki bo oboje naredil v 1 dnevu, in to nama je tudi uspelo. Zaradi tega sva odštela malo več, a je bilo res vredno.

Sedaj skozi okna prihaja več svetlobe in tudi prostor deluje večji, ker pogled seže tudi na balkon.

Balkon po prenovi

Vrata se nahajajo na sredini balkona, zato imamo sedaj dva kotička. Desni kot je namenjen občasni igralnici ali napihljivemu bazenčku za otroka, decembra pa ga je že krasilo božično drevo. Na levi strani se nahaja kotiček za kavico. Sestavljen je iz dveh klopi (Ikea), v katerih shranjujemo stvari, ki jih ne potrebujemo vsak dan, kot so recimo orodje in dodatni okrasni lonci za rastline. V kotu stojijo večnamenski stoli, ki sem jih predstavila prejšnji teden, služijo pa kot kavna mizica.

Balkon je tudi edini prostor v stanovanju s preprogo. Drugače jih ne maram, ker zahtevajo kar nekaj nege in čiščenja, ker pa je lahko na balkonu v zimskih mesecih zaradi ploščic hladno, sem se odločila za manjšo preprogo. Preproga z barvo poživi prostor in je prijazna do naših nog v hladnejših mesecih.

Balkon po prenovi

Balkon dopolnjuje še lanterna, brez katerih pač ne gre, steno pa sem okrasila s starim okenskim polknom, ki ga imenujem kar Janjina polknica.

Janjina polknica

Na steni sem želela dekoracijo, ki ni slika ali ogledalo. Na spletu sem našla veliko idej, ko posamezniki stara okenska polkna uporabijo kot pregradne stene, ograje na vrtu, ozadje postelje, obešalnike za revije in podobno. Sprva sem iskala stara okenska polkna na bolha.com, potem pa sem se spomnila, da jih je nekoč prodajala tudi bivša sodelavka. Poklicala sem jo in vprašala, če ima še kakšno na zalogi. Na mojo srečo je imela še 2, jaz pa sem izbrala največje, da zapolnim prostor.

Za polkno sem ji dolžna še kavo, poleg tega pa sem držala tudi obljubo in jo poimenovala po njej :)

Okensko polkno

Na balkonu smo zamenjali tudi zunanja okna. Osrednji del oken sedaj tvorijo drsna okna, ki so čez poletje vedno odprta, stranska okna pa se lahko s posebno kljuko odprejo proti steni. To sva načrtovala predvsem zaradi praktičnosti čiščenja oken. Pod okni smo odstranili leseno oblogo in jo zamenjali s t.i. sendvič platami (ne poznam strokovnega naziva). Zaradi novih oken in boljše izolacije lahko balkon uporabljamo tudi v zimskih mesecih.

Upam, da ste danes našli navdih za svoj balkon,  zase pa upam, da ta vikend dobim svoj petminutni zmenek z jutranjo kavico ;)

LP, Tadeja

Delimo ideje: