DEKORACIJA

Prenova stanovanja in prvi utrinki

V preteklosti sem že omenila, da sva s partnerjem kupila stanovanje (zato tudi tako pomanjkanje objav v tem letu), danes pa objavljam prve utrinke prenove. Ne gre le za prepleskane stene. Govorim o dejanski prenovi. Na začetku sva imela v mislih le obnovo tal, barvanje sten in novo kuhinjo, a končalo se je z veliko večjimi posegi. Stanovanje se nahaja v bloku grajenem v 70-ih, zato sva morala posodobiti kar nekaj stvari.

Z izjemo sanitarnih prostorov in kuhinje so bile vse sobe v tapetah. Odstranjevala sva jih sama in se kar pošteno namučila. Ni fizično težko delo, je pa duhamorno in zahteva veliko potrpežljivosti. Ko sva odstranila tapete v vseh 4 prostorih sva postala že prava profesionalca, a ne navdušena. S tem mislim, da se ne bova lotila kakšnega popoldanskega sp-ja. Na spodnji sliki je vidna razlika pred prenovo in potem, s tapetami in brez.

adaptacija soba final2

Imela sva zelo veliko pomoči s strani njegovega brata, ki je namesto naju opravil veliko težkih fizičnih del, kot so recimo odstranjevanje lesenih opažev, ploščic, laminata in linoleja pod laminatom. Prav tako bi stvari počasneje potekale brez nasvetov in pridnih rok staršev, ki so bili najbolj v pomoč, ko sva hodila v službo.

Po odstranjenih tapetah in vseh drugih navedenih stvareh so na vrsto prišli večji in/ali dražji posegi:

 • vodovodna napeljava v kuhinji
 • prenova elektro inštalacij
 • talna keramika
 • izravnavanje sten in pleskanje
 • brušenje in lakiranje parketa

adaptacija tal

Vmes sva naletela še na menjavo grelnika vode (kar ni bilo načrtovano) in odstranjevanje plinskih cevi. V glavnem, vsakič ko sva odprla denarnico, je zapihal močan veter in vse nekam odnesel.

Največji zalogaj je do sedaj bila kuhinja. Spodaj prilagam sliko s stanjem pred in po prenovi, slike s kuhinjskimi elementi bom prihranila za kakšno bodočo objavo.

adaptacija kuhinja final2

Ko sva kupila stanovanje sva zelo optimistično načrtovala, da bo adaptacija speljana v 1 mesecu. Sodelavec me je opozoril, da se ta čas lahko podvoji, sam proračun za prenovo pa poviša za 30%. In res je bilo tako.

Že kak mesec in pol živiva v najinem novem stanovanju. Opremila sva že kar nekaj prostorov, čaka pa naju še nekaj dekorativnih projektov. Torej, po dolgem času bom  ponovno bolj aktivna na blogu :)

LP, Tadeja

Delimo ideje:

2 komentarja

 • Katja

  Joj, kako to jaz zelo razumem. Tudi mi smo v fazi prenavljanja stanovanja, s to razliko da midva živiva v njem :( Postali smo družina škatlarjev, premikam polne škatle iz enega prostora v drugega. Večino stvari sva opravila sama, s pomočjo njegovega brata.
  Hvala bogu za babice, tete in strice, ki so tako dobri, da so vzeli oba otroka na počitnice.
  Tudi jaz sem mislila, da bo projekt končan v 3eh tednih pa se je isto zavleklo. Ampak bomo zmagali :)