Dekoracija

Barvanje sten

Že nekaj časa živiva v najinem novem stanovanju in pred samo vselitvijo sva ga tudi prebelila. Nekaj časa sem želela imeti samo bele stene, da lahko začutim prostor okoli sebe in dobim pravi navdih za barve.

Med iskanjem navdiha sem prevetrila tudi nekaj materiala na internetu in se navdušila nad prostori, ki imajo le eno obravano steno. Všeč mi je svelost bele barve, vseeno pa sem želela tisto piko na i. Barvanje le ene stene se mi zdi tudi bolj “varno” in lažje odpušča napake.

pred_barvanjem

v spalnici sva za vzglavjem postelje uporabila svetlo sivo barvo, medtem ko sva za dnevni prostor izbrala pomirjajočo modro. Z zgornjo in spodnjo sliko bi rada pokazala razliko pred in po barvanju.

modra_stena_lezeca1

Na najin prvi barvni podvig sva kar ponosna. Do sedaj sva namreč vedno barvala le z belo. Sva se pa naučila kar nekaj stvari, ki jih zahteva barvanje ene stene. Za dve steni (dva prostora) sva skupaj s pripravo in zaščito porabila eno sobotno dopoldne.

barvanje_stene

Vzela sva malo dražjo barvo, ker nisva želela šparati na kvaliteti. Potrebovala sva le en dober nanos za popolno prekrivnost, res pa je, da nisva izbrala močnejših odtenkov. Barvo sva izbrala po barvni lestvici v trgovini, kjer so nama namešali izbrani odtenek.

Tla sva zaščitila s starim papirjem, z zaščitnim trakom pa vsa električna stikala in vse 4 kote stene kot je prikazano na sliki zgoraj. Če se boste kdaj tudi sami lotili barvanja ene stene pazite, da zaščitni trak prilepite kakšna 2 ali 3 milimetre od stene, ki jo boste pobarvali. Za ravne linije si lahko pomagate tudi z vodno tehtnico (t.i. vaservaga). Tako se boste izognili stenskim krivinam in kasneje ne boste s čopičem popravljali ročno vseh zamikov. Kakor slišim nihče nima 100 % ravnih sten in to se pozna tudi na kotih. Če pa imate zelo mirno roko in veliko samozavesti, pa poskusite prostoročno. Jaz sem bolj ziheraš :)

Sedaj obarvana stena potrebuje le še nekaj čudovitih fotografij v belih okvirjih, a o tem kdaj drugič.

modra_stena_pokoncna

Barvanje sten je ena izmed tistih stvari, ki na veliko spremenijo in popestrijo prostor, za to pa ne boste porabili preveč časa, energije in seveda denarja.

Po 4 mesečnem bivanju v stanovanju je seznam vseh potrebnih posodobitev še vedno dolg in vsak dan, ko naredim kljukico za en opravek, dodam še dva nova. Kot da se zgodba nikoli ne konča …

Delimo ideje: