RECEPTI

Praznična panakota z jogurtom

Priznam … Tudi jaz sem podlegla trendu serviranja sladic v kozarcih. V tem prazničnem času je to tudi idealna rešitev za vse, ki boste kot gost prinesli s seboj sladico in gostitelju pomagali prihraniti kakšno uro pri pripravah in kuhanju.

V ta namen tokrat predstavljam svoj najljubši in najbolj preprost recept. Gre za panakoto (panna cotta) z jogurtom in malinami. Barva malin prav pričara praznično vzdušje v rdečih odtenkih. Sladica je primerna tudi za tiste, ki ne marajo presladkih sladic. A naj vas to ne zavede. Tale panakota ni »lahka« sladica – govorim o kalorijah in maščobah.

praznicna pancotta

Sestavine (8 oseb):

  • 0,5 l sladke smetane (za stepanje)
  • 0,5 l jogurta
  • 6 lističev želatine
  • 2 vanili sladkorja
  • 3-4 žlice navadnega sladkorja (lahko tudi rjav nerafiniran)
  • zamrznjene maline za preliv

Navodila:

V večjo kozico zlijemo sladko smetano in dodamo vanili sladkor in navaden sladkor. Počakamo, da smetana zavre in po minuti ali dveh odstranimo z gorilnika. V hladno vodo potopimo lističe želatine. Ko se želatina v vodi zmehča, lističe enega za drugim vmešamo v še vročo smetano. Na koncu vlijemo še jogurt in dobro premešamo. Kozarčke oplaknemo z nekaj vode in v njih porazdelimo mešanico smetane in jogurta. Počakamo, da se panakota ohladi do sobne temperature, nato pa jo čez noč postavimo v hladilnik. Maline stresemo v ponev, jih na gorilniku stopimo in malo premečkamo. Tudi malinin preliv ohladimo in shranimo v hladilnik. Naslednji dan lahko v vsak kozarec vstavite 2 žlici malininega preliva in sladica bo nared.

Najbolje je, da panakoto pustite v hladilniku stati nekaj ur (ali celo čez noč). Če tega časa ne boste imeli, lahko postopek malo pospešite. Ko se panakote ohladijo na sobno temperaturo, postavite kozarčke v zamrzovalno skrinjo za cca 45 min. Jaz sem se tako že nekajkrat »prešvercala« in sladica je bila hit kljub krajšemu času hladitve.

Panakota v kozarcih (za vlaganje) je lahko prenosljiva. Kozarce zaprite s pokrovom in na vrh z darilnim trakom privežite praznični prtiček, papir s posebnim motivom ali kaj podobnega. Sladica bo izgledala kot darilo.

Dober tek!

Delimo ideje: