DEKORACIJA

Novoletni okraski iz filca

Kraljica prazničnega okraševanja je brez dvoma novoletna jelka, ki s pomočjo okraskov še najbolj pričara pravljično vzdušje. Primarno poskrbim za lučke, nato je na vrsti okrasni vrh, sledijo pa mu kupi novoletnih krogel in drugi posebni okraski. Ko govorim o kupih okraskov, jih res nikoli ni preveč. Moja jelka namreč sega v višino 2 metrov in je neizpodbitni dokaz moje zaljubljenosti v ta praznični čas. Na njej še vedno najdem proste veje, zato sem tudi letos naredila nekaj novih okraskov, ki jih bodo zapolnili. Tokrat sem se prvič lotila šivanja filca in ugotovila, da s pomočjo interneta hitro osvojimo nova znanja.

božični okraski iz filca4

Ker pestro zbirko mojih okraskov že sestavljajo krogle, smrečice in zvezde, sem si zamislila okraske v obliki zimskih oblačil. Naredila sem zimske rokavice, darilne nogavice in tipičen zimski pulover. Rokavice sem okrasila z manjšimi gumbi, nogavice in pulover pa z motivi snežink.

priprava božičnih okraskov2

Sprva sem na list papirja narisala željeno obliko okraska in ga izrezala. Izrezan papirnat vzorec sem položila na filc in 2-krat ob robovih izrezala obliko okraska. Na filc sem prišila gumbe in preproste vzorce snežink iz prejice (slika zgoraj), ki sem jo uporabila tudi za obrobo. Pri obrobljanju sem imela v mislih zančni vbod. Še nikoli ga nisem uporabila, zato sem na spletu poiskala navodila. Na YouTube-u obstaja veliko navodil v angleščini, zančni vbod pa se v angleščini imenuje blanket stitch (če boste navodila iskali tudi sami). Pred samim zaključkom obrobe sem pustila par centimetrov prostora in okrasek napolnila z nekaj vate. Z zadnjimi zančnimi vbodi sem zaključila izdelavo okraskov.

božični okraski iz filca nogavice

Kot vidite na slikah, okraski še ne visijo na novoletni jelki. Škatla z vejami čaka v dnevnem prostoru že dva dni – potrebovala sem jo namreč za slikanje zgornjih slik. Predvidevam, da jo bom postavila kar ta vikend. Pritovoriti moram le še tiste kupe okraskov iz kleti, ki sem jih omenjala že na začetku. Med njimi bodo tudi moja lanskoletna ustvarjalna dela, ki jih lahko najdete na povezavi Praznične ideje.

Delimo ideje: