ORGANIZACIJA DOMA

Nakup organizacijskih pripomočkov – kaj moramo upoštevati

Nakup organizacijskih pripomočkov lahko predstavlja eno najboljših investicij za urejanje doma in vzdrževanje reda. In čeprav so lahko dobri organizacijski pripomočki nedvomno koristni, za ustvarjanje dolgotrajnih organizacijskih sistemov moramo upoštevati nekaj splošnih smernic. Zadnja vas bo morda celo presenetila.

Nakup organizacijskih pripomočkov
Kaj moramo upoštevati ob nakupu organizacijskih pripomočkov?

Pred organizacijo in nakupovanjem odstranimo navlako

Zelo pogosta in tudi največja napaka, ki jo lahko naredimo pri organizaciji doma je, da ne odstranimo navlake. Ne vzamemo si časa, da bi pregledali vse stvari, ki jih imamo in odstranili tiste, ki jih več ne potrebujemo in ne uporabljamo. 

Ko odstranimo navlako, dobimo dober pregled nad vsemi predmeti, ki smo jih obdržali. Šele nato lahko začnemo načrtovati kako le-te učinkovito razvrstiti in shraniti, da bomo ustvarili urejen dom.

Prvo “kupujemo” doma

Pred nakupom organizacijskih pripomočkov, s katerimi bi zares radi dosegli najboljši rezultat in ustvarili popoln sistem shranjevanja, lahko za razvrščanje in shranjevanje uporabimo tiste, ki jih že imamo doma. Preverimo, če imamo na voljo kakšne košare, čiste škatle od čevljev ali darilne škatle, ki jih lahko uporabimo pri organizaciji prostora.

Prav tako v ta namen ne spreglejte objave Organizacijski pripomočki, ki jih imate morda že doma.

Ne kupujemo na pamet 

Pred nakupom moramo dobro premeriti omare in predale, ki jih bomo opremili z organizacijskimi pripomočki. Upoštevati moramo vse mere – širino, dolžino in višino. Upoštevamo, kaj že imamo in kako bomo med seboj kombinirali različne velikosti in sloge.

Ne kupujemo po trenutnem navdihu

Včasih nas na spletu ali v trgovini očara sam videz košare, morda celo akcijska cena, in v tistem trenutku opravimo nakup. Gre za impulzivno nakupovanje in končni rezultat tega je lahko ustvarjanje dodatne navlake, kar pa je v nasprotju z našim ciljem. Pri nakupovanju organizacijskih pripomočkov moramo imeti jasno sliko kaj pravzaprav organiziramo. Samo zato, ker je lepo in poceni, še ne pomeni, da spada v naš dom.

Uporabnost pred videzom

Ena od napak pri nakupu in uporabi organizacijskih pripomočkov je želja po ustvarjanju estetsko prijetne omare. Ta morda dobro deluje na socialnih omrežjih, žal pa ne ustreza našemu življenjskemu slogu. Če dajemo prednost videzu pred uporabnostjo, bomo hitro imeli opravka s pripomočki, ki so neprimerni za nas in našo družino. 

Vsak predmet ne potrebuje svoje škatle

V poplavi organizacijskih izdelkov in trendov lahko hitro pretiravamo in vsaki kategoriji ali podkategoriji predmetov namenimo lastni organizator. Vsak predmet ne potrebuje svoje škatle, košare ali stojala. Veliko stvari lahko pospravimo samostojno na police in v predale. To velja predvsem za večje in večkrat uporabljene predmete, kot so velike brisače, posoda in podobno.

 

Potrpežljivost se obrestuje. To pomeni, da pri nakupu organizacijskih pripomočkov ne hitimo. Vse dobro načrtujemo in premislimo. Za kaj bomo organizacijski pripomoček uporabili? Za kateri predmet ali skupino predmetov ga potrebujemo? Ali ustreza meram omare? Ali se zunanjost ujema s slogom našega doma in drugimi organizacijskimi pripomočki, ki jih že imamo? Le tako bomo ustvarili urejen prostor, ki nam bo prinesel umirjenost in zadovoljstvo v našem domu na dolgi rok.

 

Delimo ideje: