Recepti

Čokoladni browniji

Po lepih sončnih dneh nas je obiskalo deževno vreme, ki je v meni vzbudilo veliko željo po čokoladi. Po dolgem času sem se odločila, da spečem čokoladne brownije. To je že vsem znana sladica, a danes vseeno objavljam recept, po katerem jih pripravljam jaz. Naj opomnim, da so to pregrešni čokoladni browniji. Če sladkor in bela moka nista po vašem okusu, obstaja tudi bolj zdrava različica z nerafiniranim rjavim sladkorjem in pirino moko.  Da si zmanjšam slabo vest, postrežem le polovico čokoladnih brownijev, drugo polovico pa zamrznem. Tako je slab občutek malo manjši, užitek pa razdelim na 2 dela :)
 

čokoladni browniji

Spodaj navedene količine zadostujejo za 15-18 brownijev. Za peko uporabimo pekač velikosti približno 20×30 cm.

Sestavine:

  • 250 g masla
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 180 g sladkorja
  • 2 vrečki vanilijevega sladkorja
  • 100 g moke
  • 50 g kakava
  • 5 jajc
  • Ščepec soli
  • 80 g nasekljane čokolade (navadne ali temne)

Navodila:

Maslo stopimo nad paro in dodamo koščke čokolade za kuhanje. Mešamo toliko časa, da se stopi vsa čokolada, nato pa prelijemo vsebino v večjo posodo in nekoliko ohladimo. Stopljeno maslo in čokolado moramo ohladiti, ker bomo kasneje vmešali surova jajca. Čez nekaj minut vmešamo sladkor, sladkor z okusom vanilje in ščepec soli. V ločeni posodi dobro premešamo jajca (lahko s pomočjo ročnega mešalnika), nato pa jih vmešamo v čokoladno maso. Vmešamo še moko, kakav in nasekljano čokolado (navadno ali temno, odvisno od osebnega okusa). Pekač obložimo s peki papirjem in vlijemo čokoladno maso. Pečemo slabih 20 minut na 180°C. Ko je pečeno, je testo v sredini še vedno malo mokro. Testo ohladimo in narežemo na kocke. Čokoladni browniji so pripravljeni.

Dober tek!

 

Delimo ideje: