Recepti

Slane palčke iz listnatega testa

Namen današnje objave ni, da vas speljem stran od uspešne diete in priprav na poletje. Slane palčke so le preprosta ideja za pogostitev sodelavcev ali drugih manjših zaključnih družb ob vašem rojstnem dnevu ali kakšnem drugem dogodku.

Ta vikend sem praznovala svoj 35. rojstni dan. V službi sva dva rojena v mesecu maju, zato sva se s sodelavcem dogovorila, da skupaj pripraviva kakšno malenkost za vse ostale. Presenetljivo se je sam javil, da bo on poskrbel za sladke prigrizke. Moram pohvaliti, limonine in makove kocke s čokolado so bili odlične! Meni je torej preostal slani del prigrizka.

slane palcke

Seveda bi lahko pred službo šla v manjši nakup in pripravila kak narezek, a ravno pred kakšnim tednom sem gledala kuharsko oddajo Lorraine Pascale in tako prišla na idejo, da pripravim slane palčke iz listnatega testa. Za to idejo sem se odločila tudi zaradi hitre priprave.

Za pripravo palčk sem porabila približno 45 minut. Tako sem vstala ob 6.00 zjutraj (slabo uro prej kot običajno) in v službo odnesla še sveže pečene slane palčke.

priprava slanih palck

Recept sem seveda malo priredila, kot to velikokrat storim. Lorraine je pripravila palčke s slanino in sirom skupaj, jaz pa sem se odločila, da pripravim polovico palčk s pršutom in drugi del s sirom.

Sestavine za 30-35 slanih palčk:

  • že pripravljeno listnato testo (cca 750 g),
  • 2 žlici ostre moke,
  • 200 g naribanega sira,
  • 100 g tanko narezanega pršuta,
  • 1 jajce,
  • sol,
  • origano (ali mleta bazilika).

Priprava slanih palčk:

Testo odmrznemo (vsaj 5 ali 6 ur pred uporabo) in ga na ravni površini s pomočjo ostre moke in valjarja razvaljamo. Če nimamo kuhinjski valjar, lahko uporabimo dobro oprano steklenico. Testo po dolgem narežemo na trakove. V skledici dobro premešamo jajce in ga začinimo z malo soli. Z kuhinjskim čopičem premažemo vse trakove testa.

Polovico trakov uporabimo za slane palčke s sirom, drugo polovico pa za zavite palčke s pršutom. Testo namenjeno sirovim palčkam premestimo na pekač, obložen s peki papirjem. Potresemo nariban sir in ga začinimo z origanom (ali mleto baziliko). Palčke s pršutom pripravimo nekoliko drugače. Pršut po dolgem narežemo na tanjše trakove, ki po velikosti približno ustrezajo trakovom testa. Na premazane trakove testa namestimo pršut in jih spiralno zavijemo. Palčke s pršutom postavimo na pekač s peki papirjem in po vrhu testo še enkrat premažemo z jajcem.

V predhodno segreti pečici pečemo palčke 20-25 minut na 220°C.

slane_palcke2

Slane palčke lahko pripravite tudi kdaj samo zase, če pa jih boste pripravljali kot prigrizek za druge, pa jih lahko postrežete zložene kar v stoječi papirnati vrečki. Jaz sem improvizirala in palčke zavila v svež peki papir ter jih zložila na steklen pladenj. Pojedli smo jih zelo hitro :)

Delimo ideje: