Organizacija doma

Prenova kuhinjske shrambe

Živim v dvosobnem stanovanju, zato bom že na začetku priznala, da nimam velike shrambe. Moja prva shramba je bila pravzaprav velik predal. Ko sem se preselila, sem pospravila zaloge hrane v predal poleg štedilnika. Zdelo se mi je uporabno in učinkovito, da imam vse potrebne sestavine pri roki, ko pripravljam hrano  in kuham. S časom sem kupila nekaj manjših  košar in tako razporedila živila po sorodnih skupinah. Problematika kategorizacije je bila rešena, vendar nikoli nisem našla rešitve za boljši pregled živil v steklenih kozarcih in drugih embalažah.

omara s hrano prej2Kuhinjska shramba pred prenovo

Odločila sem se, da bom spremenila lokacijo shranjevanja prehranskih izdelkov. Sedaj jih shranjujem v zgornji omarici, ki se prav tako nahaja poleg štedilnika. Za lepši videz sem sprva okrasila ozadje omare z darilnim papirjem. Še iz otroštva se spomnim, da je mami polagala papir na police ali dno predalov v kuhinji. Danes lahko dobite v trgovinah tudi lične materiale, ki jih lahko uporabite v predalih kot sredstvo proti drsenju. Jaz sem ozadje omare oblepila z vzorčastim papirjem le zaradi  videza. Če mi je nekaj resnično všeč, potem to želim tudi vzdrževati. Lep videz prostora (v tem primeru omare) je moja velika motivacija, da nadaljnjo ohranjam red.

omara s hrano potem2Kuhinjska shramba po prenovi

Polica je bila sprva postavljena  na sredini omare. Težava pri takih razporeditvah je v praznem prostoru, ki ostane zaradi tistih izdelkov, ki v celoti ne morejo zapolniti višine prostora. Polico sem dvignila za približno 10 cm. Investirala sem v dve žični košari s posebnimi nastavki za obešanje in tako ustvarila dodatni vertikalni prostor. Prav tako sem kupila košare za zgornje police, ki pomagajo pri shranjevanju stvari, ki jih ne potrebujem pogosto, kot so dodatne zaloge, konzerve in ozimnica. Vse sem označila z nalepkami. Škatlo na desni strani sem poimenovala domača lekarna, ker vsebuje sirup proti kašlju, probiotiki, žajbljev čaj in podobno.

zaloge in začimbe2Ustvarjanje vertikalnega prostora

Ker sem že kar nekaj evrov investirala  v košare, sem se odločila, da bom prihranila pri nakupu novih steklenih kozarcev. Imela  sem nekaj navadnih steklenih kozarcev, ki so ostali od kompotov in ozimnice. Kupila sem le nove pokrove. Ker že nekaj časa tako shranjujem začimbe, ki so označene z nalepkami, sem tudi večje kozarce okrasila in označila na isti način.

stekleni kozarci za kuhinjo2Shranjevanje v steklenih kozarcih

Ko enkrat pretresemo hrano iz vrečke ali škatle v steklene kozarce, lahko pozabimo  na rok uporabe. Da do tega ne bi prišlo, sem datum uporabe napisala na lepilni trak in ga prilepila na dno kozarca.

kozarci datum2Označevanje roka uporabe

Prostor v omaricah rada izkoristim, kolikor se le da, zato včasih tudi vrata prilagodim potrebam shranjevanja. Vrata v kopalniški omari za shranjevanje čistil tako uporabljam za shranjevanje rokavic za čiščenje in smetišnico. Omenjeno rešitev si lahko ogledate v objavi Manjši “facelift” za  kopalnico.

Tokrat sem podobno rešitev uporabila v kuhinji. Na notranji strani vrat shrambe sem prilepila navadno pisarniško sponko, s katero lahko pritrdim svoj nakupovalni seznam. Svetujem, da levičarji  (ne mislim politično usmerjenost) seznam pripnete na desno vratno krilo, desničarji pa na levo. Tako boste lažje zapisovali vse potrebne izdelke na seznam.

nakupovalni seznam in omarica2Mesto za nakupovalne sezname

Nakupovalni seznam sem uredila po kategorijah. Obrazec seznama lahko najdete v kategoriji vzorci za natis. Nakupovalni seznam v tem formatu se je izkazal za zelo koristnega. Ko grem v trgovino ali trgovski center, ki ga ne poznam najbolje, imam vse potrebne stvari razdeljene po kategorijah, zato jih lažje najdem po trgovskih oddelkih. Tako več ne divjam z vozičkom gor in dol po trgovini kot kura brez glave.

Prav tako je zelo primerno, da seznam hranimo v kuhinji, saj ga v večini napolnimo z manjkajočimi prehranskimi izdelki. Če nakupovalni seznam nima posebnega mesta v vašem domu, so večje možnosti, da ga boste ob naslednjem nakupu pozabili vzeti s seboj.

Zelo sem zadovoljna z novo podobo in uporabnostjo moje shrambe oziroma shrambice. Podobne rešitve bom uporabila tudi pri drugih kuhinjskih elementih in predvidevam, da jih bom objavila že ob koncu tega tedna.

Delimo ideje: