Praznični čokoladni fudge
Čokoladni fudge predstavlja eno izmed najpreprostejših sladic, ampak tudi eno izmed najbolj pregrešnih. Recept vsebuje veliko čokolade in kondenzirano mleko, ki prav tako vsebuje veliko sladkorja. Pri tej sladici na svoj račun pridejo tudi največji ljubitelji čokolade, priporočeno pa je, da si privoščimo le košček ali dva, saj sladica vsebuje veliko kalorij in sladkorja. Čokoladni fudge postane prazničen, ko mu dodamo sesekljane oreščke in suho sadje. Sama najraje okrasim le vrh sladice, za okras pa uporabim pistacije in suhe brusnice, ki z živimi zelenimi in rdečimi barvnimi odtenki čokoladi dodajo prazničen videz.

Sestavine:
- 400 g temne ali mlečne čokolade
- 400 ml kondenziranega mleka
- vaniljev sladkor
- pest pistacij
- pest suhih brusnic
Priprava:
V večjo skledo prelijemo kondenzirano mleko in vanj nalomimo čokolado. Sestavine v skledi lahko stopimo na pari, v mikrovalovni pečici ali v posodi brez prijemanja. Sestavine topimo počasi in vmes mešamo. Torej, če jih topimo s pomočjo mikrovalovne pečice, na vsakih 15 ali 20 minut pečico ustavimo, odpremo in mešanico dobro premešamo. Ko je mešanica stopljena in popolnoma gladka, vanjo po želji vmešamo še vaniljev sladkor, ni pa nujno.
Pekač dimenzije 20 x 20 cm obložimo s peki papirjem, da se lepo prilega stranicam. Nato v pekač vlijemo sestavine iz sklede. Nasekljamo še pistacije in suhe brusnice, ki jih nato razporedimo po vrhu sladice in s prsti rahlo vtisnemo v čokoladno mešanico. Čokoladni fudge se običajno ohladi in strdi v nekaj urah pri sobni temperaturi, če pa želimo proces pospešiti, pa ga postavimo v hladilnik za kakšno uro. Ko je sladica pripravljena, jo skupaj s peki paprijem vzamemo iz pekača, prestavimo na kuhinjsko desko in s tankim, ostrim nožem razrežemo na kocke.
Čokoladni fudge (kocke) hranimo v neprodušni posodi s pokrovom. Hranimo ga lahko kak teden v temnem, hladnem prostoru (npr. kuhinjska shramba), v hladilniku tudi dlje.
Opomba: Jaz namesto kvadratnega pekača uporabljam kar podolgovat pekač, ki ga uporabljam tudi za peko bananinega kruha. Njegove dimenzije so 10 x 30 cm.
Morda vam bo všeč tudi

Jogurtova torta z borovnicami
torek, 10. avgusta 2021
Paradižnikova juha s proseno kašo
sreda, 18. marca 2015