Dekoracija

Dekorativna jelka

Vsako leto praznično dekoracijo dopolnim z novim okrasnim predmetom in letos bosta to namizni srebrni jelki. Že lansko leto sem želela ustvariti okrasno jelko iz stare revije ali kataloga in jo prekriti z izbrano barvo, a taka dekoracija vzame kar nekaj prostora pri shranjevanju. Zato sem se odločila za drugo alternativo. Oblikovala sem jelko, ki jo bom po praznikih lahko razstavila in enostavno pospravila.

material za dekorativno jelko

Iz lepenke sem izrezala trikotnike, ki sem jih kasneje dodatno oblikovala v obliko jelke, kot je prikazano na zgornji sliki. Pri izrezovanju sem si pomagala z ravnilom, olfa nožem in škarjami, pri izrezovanju okrivljenih stranic pa sem uporabila krožnik in olfa nož. Na sredini jelk sem po dolgem naredila zareze, ki omogočajo sestavljanje stranic.

Za ta projekt ne moremo uporabiti navadnega kartona. Lepenka je bolj trpežna, a kljub temu lahko pri izrezovanju pride do manjših poškodb. Zato sem vse robove lepenke zgladila z grobo stranjo pilice za nohte.

barvanje jelk

Pri prazničnem okraševanju uporabljam predvsem srebrne, bele in svetlo modre odtenke. Vse se je začelo pri novoletni jelki, ki jo krasijo predvsem zgoraj omenjene barve, zato sem tudi za dekorativni jelki uporabila srebrno barvo.

Izrezane vzorce lepenke sem obarvala z barvo v spreju, pred tem pa sem tla zaščitila z starim časopisom in večjo PVC vrečko. Za barvanje sem potrebovala skoraj 2 dni. Barva se do popolnosti posuši po 24 urah, jaz pa sem vsako stran morala obarvati posamično. Če se boste lotili projekta sami, potem poskrbite za dobro prezračenost prostora. Te barve imajo zelo močan vonj.

obarvane jelke

Dobra lastnost barve v spreju je preprostost nanosa. Pri nanašanju ni potrebna natančnost. Sprej se enakomerno razporedi po površini, kvaliteta nanosa pa je vidna že po prvi uri.

Srebrna jelka final1

Letos bosta dekorativni srebrni jelki krasili omaro v dnevnem prostoru. Za ozadje bom uporabila praznične lučke, zaradi katerih bosta jelki še bolj izstopali. Veseli me tudi dejstvo, da ju bom po končanih praznikih lahko ponovno razstavila in optimalno izkoristila prostor pri shranjevanju prazničnih dekoracij.

Sama sem izbrala srebrni odtenek. Če so vaše božične dekoracije v naravnem slogu, lahko lepenko pustite tudi v njeni naravni barvi in okrasite jelke z manjšimi okraski naravnih odtenkov (naprimer izrezani motivi iz plutovinastih zamaškov).

Delimo ideje: