Dekoracija

Tloris kuhinje

Pred 2 tednoma sem po dolgem času ponovno našla čas in s kolegico odšla na kavo. S partnerjem iščeta 3-sobno (ali 2,5-sobno) stanovanje v Ljubljani. Med iskanjem sta se zagrela za stanovanje, katerega tloris je zelo podoben najinemu, a žal nakup ni uspel. Bila pa je navdušena, ko je naletela na mojo predhodno objavo, ko sem razkrila celoten tloris našega stanovanja. Predvsem ji je bila všeč nova razporeditev v kuhinjskem predelu. Zato sem se odločila, da pred objavo pravih fotografij prenovljene kuhinje predstavim njen tloris in spremembe.

Postavitev kuhinje pred obnovo

Večina kuhinjskih elementov je sprva bila postavljena v ožji prehodni del kuhinje, za ovinkom pa za nenosilnim zidom še dodatna omara in hladilnik. V kotu je bila postavljena miza s kotno klopjo in stoli. Takšno obliko kuhinje sem že večkrat opazila v blokih grajenih v 70-ih in 80-ih letih, in ko sva stanovanje kupovala midva, sva že imela v mislih kako lahko to spremeniva.

Tloris pred prenovo

Večina današnjih novogradenj ima povezan in odprt bivalni prostor. Ker je stena med dnevno sobo in kuhinjo nosilna, sva se odločila za drugačno rešitev. Sicer bi tudi nosilno steno lahko delno odstranila in nosilnost ustvarila z grednim mostom, a se tega nisva lotila. In tudi do danes tega nisva obžalovala. Kuhinjski prostor sva namreč izkoristila za kuhinjski prostor in pisarniški del.

Tloris po prenoviPostavitev kuhinje po prenovi

Krajšo nenosilno steno sva podrla in s tem omogočila, da kuhinjske elemente postaviva v obliki črke L v desni del kuhinje. Z manjšim kuhinjskim otočkom (IKEA Kallax omara) sva pridobila še nekaj delovne površine. V prehodnem ožjem delu prostora, kjer so nekoč stali glavni kuhinjski elementi, sva si zamislila daljšo pisalno mizo. Med mizo in pultom sva postavila 1 m visok pregradni zid, ki še vedno omogoča pretok dnevne  svetlobe v pisarniški del. In kje obedujemo? Ne skrbite, ne za računalnikom … Mizo in stole sva prestavila v dnevno sobo v najbolj svetel del prostora.

Sedaj čakam na lepše vreme, da lahko ustvarim svetle fotografije in še slikovno prikažem vse omenjene spremembe. Morda bo kakšna prišla prav tudi vam.

LP do naslednjič,

Tadeja

Delimo ideje: