ORGANIZACIJA DOMA

Pospravljanje in organizacija igrač

Pospravljanje igrač predstavlja izziv za marsikaterega starša. Otroke bi radi naučili in navadili, da skrbijo za svoje stvari in vsak večer pospravijo igrače. Velikokrat naletimo na utrujenost in pomanjkanje motivacije, zato včasih to nalogo kar sami opravimo, kljub zavedanju, da na dolgi rok delamo slabo sebi in otroku. V danem trenutku želimo samo hitro odpraviti nered.

Danes ne bom govorila o tehnikah in pristopih, ki jih lahko uporabite pri otrocih, ko nastopi čas za pospravljanje. To ni moje področje. Moje področje je organizacija doma, zato bom govorila o organizacijskih rešitvah, ki otrokom (in posledično staršem) olajšajo to opravilo.

Mesto za vse in vse na svojem mestu

Otroci imajo radi red in strukturo. V urejenem in stabilnem okolju se počutijo varni. Zato tudi urejena otroška soba in igralnica igrata pomembno vlogo pri opravljanju vsakodnevnih nalog. Ko nastopi čas za pospravljanje igrač, otroci potrebujejo jasna navodila in prostor, v katerem lahko naloge izpeljejo. Če za igrače nismo ustvarili sistema za shranjevanje, bo otrok v najboljšem primeru nekaj igrač zatlačil v najbližjo omaro ali predal, preostanek pa bo porinil v kot na kup. To je posledica slabo organiziranega prostora.

Pospravljanje igrač
Mesto za vsako igračo

Če bo otrok vedel, v katerem predalu se nahajajo njegovi pliškoti, bo vanj pospravil medvedka, s katerim se je igral. Ker bo vedel, kje se nahajajo avtomobilčki, bo tja pospravil vse svoje dirkalne avte. Skokico in Rubikovo kocko bo pospravil v predal z drobnarijami. Če ustvarimo mesto za vse igrače, bodo zvečer vse igrače na svojem mestu :)

Organizatorji, primerni za otroke

Včasih želimo za shranjevanje otroških igrač uporabiti enake organizacijske rešitve, kot za naše stvari. Želimo, da dom na videz deluje enotno. A tudi dom, ki ga polnijo igrače, lahko deluje lepo in urejeno. Zavedati se moramo, da otroci potrebujejo organizacijske rešitve, ki zagotavljajo hitro dostopnost in preglednost. Če tega ne upoštevamo, lahko hitro zgrešimo namen in igrače bomo na koncu spet pospravljali sami.

Pospravljanje igrač
Organizatorji, primerni za otroke

Ne razmišljajte, kako bodo plastični zabojčki pokvarili izgled vašega doma. Otroštvo traja le kratek čas. Ko bodo postali najstniki, boste pogrešali vse barve mavrice, s katerimi so obarvane njihove sedanje igrače.

Predal za drobnarije

Kot odrasli tudi otroci posedujejo malenkosti, ki ne spadajo v večje kategorije igrač, same po sebi pa ne potrebujejo lastnega predala ali omare. To so manjše igrače in drobnarije, ki jih lahko pospravimo v skupni predal, za boljšo preglednost pa uporabimo organizatorje za predale. To so lahko nastavljivi razdelilniki za predale, manjše škatle ali celo organizatorji za pribor, ki ponujajo razdelke različnih velikosti.

Predal za manjše igrače
Predal za manjše igrače

Dvignite igrače s tal

Obstajajo igrače, katere ne moremo pospraviti v omare. Običajno gre za večje igrače, kot so hiše za punčke, poganjalčki in garažne hiše. Zaradi teh večkrat posledično začnemo na tla odlagati tudi druge igrače, čeprav bi jim lahko zagotovili lastno mesto v omari. Tla uporabimo kot mesto za shranjevanje le v skrajnih primerih. Manj igrač na tleh ne predstavlja le večje urejenosti, ampak tudi manj porabljenega časa in energije pri sesanju sobe in vzdrževanju čistoče.

Dvignite igrače s tal
Dvignite igrače s tal

Označevanje kategorij

O pomembnosti označevanja sem govorila že večkrat. Označevanje kategorij in predmetov v otroški sobi je v prvi vrsti namenjeno otrokom, zato moramo izbrati oznake, ki jih bodo otroci lahko prepoznali in upoštevali sami. Posledično lahko sami poiščejo in pospravijo igrače na svoje mesto.

Za otroke, ki še ne berejo, ne uporabljamo besednih oznak. Izberemo slike in motive, ki jih zlahka prepoznajo. Za večje otroke, ki znajo brati, uporabimo besedne oznake. Če imamo otroka, ki črke šele spoznava ali več otrok različnih starosti, pa lahko uporabljamo kar kombinacijo obeh vrst označevanja.

Označevanje kategorij
Označevanje kategorij

 

Skozi otroštvo otroci dobivajo ne samo nove, ampak tudi drugačne igrače. Zato je pač neizogibno, da bomo vsake toliko morali sistem shranjevanja prilagoditi spremembam. Vsaj enkrat letno igrače preglejte in podarite naprej tiste, ki niso več aktualne, nato pa ocenite ali so potrebne kakšne organizacijske spremembe. Tako bo otroška soba vedno urejena in prijazna otrokom.

 

Delimo ideje: