Ovsena kaša s špinačo, gobicami in jajcem
Ovsena kaša s špinačo, gobicami in jajcem predstavlja eno najbolj zdravih različic jutranjega obroka, lahko pa jo pripravimo tudi za malico. Jed je zelo kremasta in skoraj bolj podobna rižoti kot ovseni kaši zaradi slanega okusa. Všeč bo vsem tistim, ki radi uživajo poširana jajca ali jajca na oko. Celoten obrok vsebuje le 350 kalorij, zato si ga lahko privoščijo tudi tisti, ki pazijo na svojo težo.
Sestavine:
- 60 g ovsenih kosmičev
- 180 ml vode
- 1/2 manjše čebule
- olje
- 60 g narezanih gobic (šampinjoni)
- pest sveže mlade špinače
- 1 jajce
- sol
- poper
- mleti česen
- muškatni orešček
Priprava:
Očistimo gobice in jih na drobno narežemo. V posodo brez prijemanja dodamo malo olja in gobice dušimo nekaj minut. Ko se zmehčajo, dodamo špinačo, malo česna v prahu in muškatni orešček. Na hitro popražimo in vse skupaj preložimo na krožnik. Polovico manjše čebule na drobno nasekljamo. Čebulo dodamo kar v isto posodo in popražimo. Čebuli dolijemo vodo, dodamo ovsene kosmiče, posolimo in malo popramo. Vmes sestavine večkrat premešamo in odstavimo z ognja, ko kaša postane kremasta. Kašo prestavimo v skledo in po njej razporedimo gobice in špinačo. V manjšo ponev dodamo malo olja in spečemo jajce na oko (kot alternativo lahko pripravimo tudi poširano jajce). Jajce postavimo na vrh ovsene kaše in zajtrk je pripravljen.
Če za zajtrk raje uživate ovseno kašo s sadjem, ne spreglejte recepta Nedeljska ovsena kaša, ki vsebuje banane, jabolko in jagodičevje,