ORGANIZACIJA DOMA

Organizacija kuhinjskih omaric

Prva sprememba, ki sem jo uvedla v kuhinji, je bila prenova kuhinjske shrambe. Nekatere rešitve so mi postale tako všeč, da sem jih prenesla tudi na druge omare in predale. Ostala sem zvesta karirastemu okrasnemu papirju, ki sem ga uporabila kot ozadje shrambe. Tokrat sem ga še dodatno uporabila kot podlago za predale.

Tudi pri ostalih omarah nisem ustvarjala le red in shranjevala po sorodnih izdelkih. Prostor sem planirala glede na uporabnost, lokacijo in pridobivanje dodatnega prostora. Kjer se sedaj nahaja kuhinjska shramba, sem nekoč shranjevala lončke, flaške za vodo, termo posode in škatle za shranjevanje živil. Sedaj lončke in flaške shranjujem v zgornji omarici z dvižnimi vratci, kjer sem predhodno shranjevala krožnike. Za lončke sem ponovno ustvarila dodatni vertikalni prostor. Za to sem uporabila manjše kovinske police znanega švedskega proizvajalca pohištva in izdelkov za dom.  Tako sem lahko v dveh nadstropjih razvrstila lončke, ki so sedaj lažje dosegljivi in pregledni. Omaro sem zapolnila še z dvema manjšima košarama. V prvi hranim čaje in čajna cedila, v drugi pa so zbrane vse flaške in termoske, ki jih koristim na poti.

omara za lončkeShranjevanje lončkov

Krožniki in nekatere druge stvari so našle svoj dom v večjem predalniku, ki je bil včasih namenjen shranjevanju hrane in tako sem zaključila krog menjave vsebine kuhinjskih omaric. Na dno predala sem postavila okrasni papir. Nisem namenjala posebne pozornosti pospravljanju krožnikov, pladnjev in skledic za solato, ker je bilo prostora več kot dovolj. Tukaj sem potrebovala le primeren način shranjevanja rezalnih desk in strgala za sir. Vsakič, ko sem zaprla ali odprla predal, so se peljali sem in tja. Zato sem izmerila najdaljšo desko in ob naslednji odpravi v Ljubljano obiskala specializirano trgovino za dom. Našla sem primerno podolgovato škatlo, ki jo drugače koristimo v predalih za ločevanje pribora ali drugih malenkosti. Kupila sem škatlo z imenom tetris in od takrat naprej tako imenujem vse te škatle, ki jih lahko med seboj sestavljamo in prilagajamo za shranjevanje. Sedaj so rezalne deske shranjene na svojem mestu (v spodnjem desnem delu na sliki). Nič več ne posegajo v osebni prostor krožnikov zaradi stranic tetris škatle, ki omejujejo njihovo gibanje.

predal za krožnikeShranjevanje v predalih

Pregled pripomočkov za shranjevanje

Vedno se razveselim, ko na trgovskih policah zasledim nove in inovativne pripomočke za urejanje prostora. Spodaj navedeni pripomočki so zame v kuhinji nepogrešljivi.

zbirka pripomočkov za kuhinjo2

  1. Na prvem mestu so kljukice za obešanje perila. In kaj delajo v moji kuhinji? So odličen pripomoček za zapiranje odprtih vrečk s hrano. Tako se hrana ne raztresa. Lahko uporabite tudi druge sponke, ampak osebno ima raje kljukice zaradi lažjega spenjanja.
  2. Steklene kozarce koristim za shranjevanje večine živil, kot so moka, zdrob, riž in testenine. Kozarce označujem z nalepkami, na katerih vedno navedem prehranski izdelek in rok uporabe.
  3. Osnovni pripomoček in večni prijatelj pri organizaciji prostora so škatle in košare. Še vedno so najbolj univerzalen izdelek za sortiranje in shranjevanje istih skupin izdelkov in tudi te označujem z nalepkami. Izjemoma ne označujem tistih, ki vsebujejo že vidno vsebino.
  4. Okrasni papir nima posebne vrednosti pri shranjevanju. Predvsem je namenjen lepšemu videzu. Lahko pa predale in police prekrijete s papirjem, ki preprečuje drsenje.
  5. Notranje police so primerne za ustvarjanje dodatnega prostora v višjih omarah. Njihova velika prednost je tudi v premikanju. Znova in znova lahko zamenjate lokacijo in namen.
  6. Drugi pripomoček, ki prav tako zagotavlja dodatni vertikalni prostor, so viseče košare. Te obesimo na že obstoječe police znotraj ali zunaj omare.  Jaz jih uporabljam v kuhinjski shrambi.
  7. Nedavno sem začela uporabljati t.i. tetris škatle. Pretežno vsi poznamo predalne vložke za pribor, ki nam omogočajo pregledno shranjevanje jedilnega pribora. Tetris škatle so posamični predali različnih velikosti, ki jih lahko med seboj menjate in prilagajate.

Če kdaj omenjenih pripomočkov ne bom več potrebovala v kuhinji, bodo zaradi svoje večstranske uporabe z lahkoto našli svoj namen kje drugje. Investicija v take pripomočke se lahko večkrat povrne.

Delimo ideje: