Organizacija doma

Kaj je vizualna navlaka?

Vizualna navlaka v bistvu ni navlaka v pravem pomenu besede. Vizualna navlaka lahko za vsakega od nas  predstavlja drugačne stvari, govorimo pa o predmetih, ki jih uporabljamo in potrebujemo, a zaradi svoje embalaže ali neprijetnega videza bodejo v oči.

Morda ste na družbenih omrežjih že zasledili do popolnosti urejene kuhinjske pulte, pisarniške kote brez motečih kablov in kopalniške police okrašene kot v wellness centru. Mogoče je šlo za načrtovano uprizoritev prostora, posebej pripravljeno za spletne fotografije. Morda pa ste le občudovali dom nekoga, ki je vizualno navlako skrbno in iznajdljivo zakril.

vizualna navlaka
Kaj je vizualna navlaka?

Kateri predmeti lahko predstavljajo vizualno navlako in kako lahko njihov videz izboljšamo?

Pripomočki okoli kuhinjskega korita

Ob kuhinjskem koritu shranjujemo določene pripomočke in čistila za pomivanje posode, saj te potrebujemo večkrat dnevno. Vpadljiva rumena barva gobice za pomivanje posode in PVC pakiranje detergenta za posodo lahko kvarita videz še tako skrbno oblikovane kuhinje.

Rešitev

Detergent za posodo lahko prestavimo v lično dozo in hitro popravimo sam izgled kuhinje, saj se ta lepše zlije s kuhinjskimi elementi. Ob naslednjem nakupu čistilnih gobic in drugih pripomočkov izberimo tiste v nevtralnih barvah. Tako vpadljive fluorescentne barve zamenjamo s pomirjujočimi toni.

Originalna embalaža izdelkov

Embalaže različnih izdelkov na trgovskih policah so zasnovane tako, da privabijo naš pogled in nas navdušijo za nakup. Ko izdelek prinesemo v naš dom in ga postavimo ob druge sorodne izdelke, pa prvotnega navdušenja več ni. Originalne embalaže so namenjene transportu in prodaji, le redke se zlijejo z našim domom in prostorom za shranjevanje.

Rešitev

Živobarvne embalaže nas ne pomirjajo, ampak prej vzbujajo drugačne občutke. Zaloge WC papirja in papirnatih brisač delujejo lepše v okrasnih košarah, kot v PVC vrečki. Kuhinjska shramba deluje bolj enotno, ko živila pretresemo v steklene kozarce za shranjevanje. Zato profesionalni organizatorji prostora tako radi odstranimo originalno embalažo, takoj ko izdelek prinesemo skozi vrata svojega doma :)

Ravne površine

Ravne površine so primarni lovilci navlake in odličen izgovor za prelaganje odločitev, če in kam pospraviti predmete, ki smo jih prinesli v naš dom. Ravne površine ne predstavljajo le kuhinjski pulti, komode in mize. V večini primerov ravne (odlagalne) površine predstavljajo tla.

Rešitev

Kako odstraniti navlako z ravnih površin in vzdrževati red naprej preberite tukaj.

Kabli in elektronika

Kabli in nekatere elektronske naprave predstavljajo nujo za naš dom. Žal tv vmesniki, dodatna računalniška oprema in vsi kabli, ki jih potrebujemo za njihovo delovanje, niso najlepši dekor. Kabli pod računalnikom ne kvarijo le videz pisarniške mize, ampak lahko predstavljajo tudi nevarnost (zapletanje z nogami, okvara povezav in tako dalje).

Rešitev

Dandanes lahko kable s pomočjo vezic skrbno skrijemo ob noge naše pisalne mize. Prav tako lahko uporabimo dekorativne pokrove in letvice za kable, če se nahajajo na bolj vidnih mestih ali ob drugačnih kosih pohištva. Usmerjevalnik (router za internet) lahko zakrijemo z okrasno lončnico, tiskalnik pa lahko postavimo tudi v notranjost omare. Večina današnjih tiskalnikov omogoča brezžično povezavo, zato direktni priklop na prenosnik ni več potreben.

Pošta in reklame

V naš dom vsakodnevno prihaja pomembna in nepomembna pošta. Če v poštni nabiralnik prejemamo tudi reklame, potem kaj hitro lahko ustvarimo nepotrebne kupe odpadnega papirja, ki ga največkrat odlagamo v hodniku, na kavni mizici ob revijah ali celo na mizi v jedilnici. Papir lahko hitro pokvari videz urejenega doma, če za to nimamo pravega mesta in sistema.

Rešitev

Za položnice in ostale pomembne dopise moramo ustvariti posebno odlagalno mesto (pokončni organizator). Tako tudi nikoli ne zamudimo pravočasnega plačila računov in drugih pomembnih rokov. Reklamne letake in kataloge takoj ob prihodu razporedimo na tiste, ki jih potrebujemo in tiste, ki jih ne. Določimo košaro ali koš, kjer odložimo slednje in ga vsake toliko izpraznimo. 

Večji nabor različnih organizatorjev

Organizatorji in organizacijski pripomočki naj bi zagotovili večjo preglednost, funkcionalnost in urejenost našega doma. Žal pa nas ob poplavi današnje ponudbe lahko pri nakupu hitro zanese in z organizatorji dosežemo prav nasprotno. Tudi košare in škatle lahko zaradi delujejo kot vizualna navlaka, predvsem če v istem prostoru uporabljamo preveč različnih stilov, barv in velikosti.

Rešitev

Ob nakupu organizacijskih pripomočkov v prvi vrsti vedno poskrbimo za pravo velikost. Kot drugo moramo upoštevati stil opreme našega doma, da se le-ti lahko lepo zlijejo s pohištvom. Ne izbiramo večjega števila barv ali več različnih velikosti organizatorjev, ker tako ne bomo zagotovili enotnega izgleda.

 

Delimo ideje: